SVT:s redaktion i Sveg Foto: Mark Cummins/SVT

Krönika: SVT Gävleborg växer – ökar bevakningen i nordvästra Hälsingland

Publicerad
Krönika ·

Mer journalistisk kraft för att bevaka Ljusdals kommun – det innebär öppningen av redaktionen i Sveg för Gävleborgarna. Fantastiskt roligt och viktigt, skriver Joanna Wågström, ansvarig utgivare SVT Gävleborg, i en krönika.

Joanna Wågström

Ansvarig utgivare SVT Nyheter Gävleborg

Att öppna en ny redaktion och förstärka bevakningen av nordvästra Hälsingland och Härjedalen känns både fantastiskt roligt och viktigt. SVT ska spegla hela Sverige och att ha redaktioner och journalister på plats lokalt är det bästa sättet att säkra den speglingen.

Redaktion nummer 45

Redaktionen i Sveg blir nummer 45 för SVT i landet. 2015 var motsvarande siffra 27 och målet är att vara 50 till år 2023. Att öppna nya redaktioner på platser som tidigare haft en låg närvaro av medier är en uttalad strategi för SVT.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Från redaktionen i Sveg kommer reportern bevaka både Härjedalens och Ljusdals kommun. Det finns flera intressanta frågor i regionen som är gemensamma för de båda – som glesbygdsfrågor och turism.

Uppskattad glesbygdssatsning

I höstas genomförde SVT Gävleborg och SVT Jämtand en gemensam specialsatsning på just området Härjedalen/Ljusdal. I tre månader rapporterade vi om glesbygdens utmaningar och utveckling. Vi berättade bland annat om att flyttrenden vänt och att flera små orter nu ökar sin befolkning, om Tallåsen där byalaget tillsammans skapat en positiv utveckling, om Kårböle där X-trafik inte har en enda busslinje som går och om kommunernas helt olika strategier för byskolorna, en lägger ner och en behåller – för att nämna några publiceringar. Vi var på plats i Los, Ytterhogdal, Ramsjö, Tallåsen, Lillhärdal, Kårböle och Finneby.

Glesbygdssatsningen uppskattades både av publiken och byborna. Glesbygdens livsvillkor berör många fler än de som bor i byarna och är en viktig del av berättelsen om Sverige.

Att vi nu fortsatt kommer att ha en reporter på plats i området ger oss goda förutsättningar att fortsätta vår starka bevakning och att spegla hela länet.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor från SVT Gävleborgs ansvariga utgivare

Mer i ämnet