Niyom Sonsang från Thailand får slita hårt för att få ihop bär den här säsongen. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Ont om bär i skogarna – tufft för thailändska bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 6000 bärplockare, de flesta thailändare, har arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige i år. Men det är ont om bär i skogarna. Vi har träffat Niyom Sonsang från nordöstra Thailand som är här för sjunde året. Aldrig tidigare har det varit så tufft att hitta bär.

Tillsammans med sina släktingar har Niyom Sonsang åkt från Thailand för att plocka bär, just nu blåbär. Men tillgången är inte som den brukar vara. De får slita hårt för att få ihop de kilo som ska plockas för att gå plus.

– Jag behöver betala skulder, saker till hemmet och barnens skolgång. Den som är duktig och arbetsam kan tjäna över 35 000 svenska kronor, men man måste kämpa, säger han.

Bärplockare

Måste plocka minst 1,5 ton

Han är en av knappt 800 anställda i ett thailändskt bemanningsföretag som i sin tur säljer bärplockartjänster till en bärhandlare i Söderhamn. Innan han får några pengar måste han jobba av kostnader för resan och uppehället i Sverige. För att nå den summan på ungefär 35 000 kronor måste han plocka 1,5 ton blåbär. Det han plockar utöver det får han själv i vinst.

– Jag vet inte hur det ska gå. Allt hänger på bären. Plockar man mycket, så tjänar man mycket, säger han.

Stor konkurens

Förra året gjorde han en vinst på 50 000 kronor. Men nu är han orolig över hur det ska gå. Eftersom det har varit extremt lite bär i norrland och ryktet har gått att de finns efter Hälsingekusten har många sökt sig hit. Niyom berättar att de har varit hundratals thailändare på samma område och stor konkurensen om bären.

– Man får acceptera läget. Jag klarar mig nog. Vi får se om det blir mycket eller lite, bara jag inte går back, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare

Mer i ämnet