Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här rivs sista delarna av biblioteket och SVT har hittat historiska bilder i tv-arkivet. Mona Halseth är en av alla som har minnen av biblioteksbyggnaden. Hör henne i videoklippet. Foto: SVT

Snart är Gävles gamla stadsbibliotek ett minne blott – 60 år av bibliotekshistoria försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Bit för bit plockas det gamla stadsbiblioteket i Gävle ner för att ge plats åt det nya kulturhuset Agnes. Nu är nästan allt borta men många gävlebor minns sin gamla bibbla.

– Det värsta var när väggarna föll, då blev det litet som en krigsbild, säger Mona Halseth som är en av de förbipasserande som plockar upp mobiltelefonen för att föreviga när det sista av det gamla biblioteket plockas ner.

1962 byggdes det så kallade Böndernas hus på platsen där det tidigare stått en tobaksfabrik. Och huset vid Slottstorget i Gävle har rymt en hel del bibliotekshistoria.

– Visst känns det litet konstigt. Men jag hoppas det blir bättre med det nya, menar Eva Grönvold som också stannar till för att iaktta rivningen.

I klippet finns bilder både från rivningen och från det nybyggda huset 1962

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya kulturhuset i Gävle

Mer i ämnet