Svågadalsvalet klart – ny nämnd tillträder vid årsskiftet

Publicerad

Igår söndag var det personval i Svågadalen och invånarna röstade fram sju personer, som inte har någon partianknytning, till att ingå i den Sverigeunika kommunala nämnden som kallas för Svågadalsnämnden.

– Det känns hedrande, säger Ann-Marie Rosvall, som återigen röstats fram till ordförande i Svågadalsnämnden.

I valet var det drygt 62,5 procent av de 397 röstberättigade i området som tog sig till valurnan för att rösta in en ny nämnd som tillträder vid årsskiftet.

– Det känns lite spännande och även tungt när det gäller vissa frågor. Men det här är en fantastisk möjlighet till att påverka i sin närhet. Nya saker vi vill få till är trygghetsboende, bredband via fiber till alla byar och en fungerande Svartsjöväg, säger nämndordförande Ann-Marie Rosvall till SVT.

Flera ansvarsområden

Systemet med en lokal nämnd utgör något unikt i landet. Nämnden med sju ledamöter och sju suppleanter svarar direkt till Hudiksvalls kommun. Det är även kommunen som förser Svågadalsnämnden med cirka 13 miljoner kronor som ska gå till bland annat kulturfrågor, barn- och äldreomsorg och landskapsutveckling, vilket kan inkludera fiberutbyggnad till exempel.

Även i tidigare Svågadalsval har valdeltagandet varit på omkring 60 procent. År 2014 uppgick valdeltagandet till 65,8 procent, en rekordnotering sen det lokala styret etablerades 1996.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Preliminärt valresultat i personvalet

Mia Roswall – 212 röster

Eva Edström – 192 röster

Amanda Brink – 147 röster

Peter Jons 134 – röster

Robin von Wachenfeldt – 118 röster

Hans Schröder – 99 röster

Marianne Joelsson – 93 röster

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.