Polisens kriminaltekniker på mordplatsen på Söder i Gävle. Foto: Markus Dahlberg/SVT

En man häktad misstänkt för mordet på Söder

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern häktades under torsdagen på sannolika skäl för misstänkt mordet på en 27-årig man på Söder i Gävle i mitten av november. En man i 20-årsåldern begärdes också häktad men släptes. Han är dock fortfarande misstänkt, säger åklagaren.

Enligt P4 Gävleborg greps och anhölls de båda männen i måndags. Under torsdagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingar vid Gävle tingsrätt, där tingsrätten beslutade att släppa 20-åringen.

– Jag var av uppfattning att det vart fall fanns skäligen misstanke, den lägre misstankegraden, så jag hade förväntat mig att han skulle häktas på den grunden, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

35-åringen häktades.

– Det var väntat att det beslutet skulle komma, säger Birgitta Fernlund.

På vilket sätt var det väntat?

– Jag anser att vi hade sådana uppgifter att det förelåg sannolika skäl för att han var misstänkt.

35-åringen avtjänade senast 2020 ett fängelsestraff för bland annat människorov, försök till stöld och narkotikabrott.

Det var den 15 november i år som en man hittades mördad på Söder i Gävle. Sedan tidigare sitter en man i 35-årsåldern, misstänkt för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott.

Den mördade tidigare dömd

Den döde är en 27-årig man som är känd sedan tidigare av polisen och dömd flera gånger för olika brott. Han är bland annat dömd för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling i ett uppmärksammat fall där en död person forslades till Knivsta för att brännas upp. I fallet dömdes han för att ha varit med och dumpat en skjutens persons kropp i Knivsta i Uppsala län och tänt eld på den.

SVT Gävleborgs reporter träffade den närboende som hittade 27-åringen.

Hör SVT:s reporter i videon under:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.