Vindkraftbolaget tvärvänder – drar tillbaka ansökan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en överraskande vändning på satsningen att bygga vindkraftparken Utposten 1 utanför Gävles kust. Svea Vind Offshore drar tillbaka sin ansökan.

Eftersom ärendet inte kan behandlas av Gävle kommunfullmäktige i dag så blir det ett nej. 

”Angående Vindpark Utposten,

Vi i Svea Vind Offshore har dragit tillbaka ansökan om Vindpark Utposten och kommer att justera den sedan ansökan avser 26 vindkraftverk och inte 40 vindkraftverk. 

Domstolen har bekräftat mottagandet. Ansökan finns därför inte kvar hos domstolen.”

Så skriver Maria Brolin på Svea Vind Offshore bland annat i ett mejl till Gävle kommunfullmäktige.

Att bolaget vill minska antalet verk beror enligt vd Mattias Wärn på att teknikutvecklingen har hunnit gå framåt, och samma mängd el kan nu produceras med 26 snurror. Hör honom nedan:

Många turer

Turerna har minst sagt varit många, men med hjälp av L, V, SD, M och KD  skulle fullmäktige till sist säga ja till att utnyttja kommunens veto under måndagen.  Och därmed säga nej till att låta mark- och miljödomstolen utreda frågan vidare om att bygga vindkraftparken Utposten 1 utanför Norrsundet.

Men frågan stryks från måndagens kommunfullmäktige då bolaget dragit tillbaka sin ansökan om Utposten 1 hos mark- och miljödomstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet