Starka reaktioner efter Söderhamns beslut om nej till vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Det är många invånare i Söderhamns kommun som engagerat sig i frågan om att vindkraftsparker inte ska byggas kustnära, och som i dag är glada efter måndagens beslut i kommunfullmäktige. En som har engagerat sig i frågan är Göran Gabrielsson, som är komiker och imitatör. Han har ett släkthus och ett sommarhus i skärgården.

– Jag är väldigt tacksam att politikerna har tagit till sig vad människor i kommunen tycker, säger Göran Gabrielsson.

Kommunfullmäktige i Söderhamn beslutade i går måndag att säga nej till de ansökningar som kommit in för vindkraftsparker på Storgrundet och Gretas klackar 2. Kommunfullmäktige röstade för att det ska hållas en folkomröstning om vindkraftsetableringar på Storgrundet.

Namnunderskrifterna räckte

Det var ett enhälligt kommunfullmäktige som röstade för att väcka ett ärende om folkinitiativ för folkomröstning om vindkraft på Storgrundet. Det antal namnunderskrifter som lämnats in till kommunen räckte med marginal (minst tio procent av de röstberättigade kommunmedborgarna) för att räknas som ett folkinitiativ för folkomröstning.

Vindkraft i Gävleborg

Hur viktigt har folkets engagemang varit för att kommunen skulle ta dessa beslut?

– När det är enligt kommunallagen så att man kan få en folkomröstning då blir politikerna pressade. Står det röster på spel då blir politiker väldigt resonabla. De vill ha röster och här står det mandat på spel om man inte lyssnar på väljarna. Det är väl därför vi har fått den här förändringen, säger Göran Gabrielsson.

I ett mejl till SVT Nyheter Gävleborg skriver Olle Hedberg, vd på wpd Offshore, som ansökt för vindkraft på Storgrundet:

”När vi fick beskedet att C och S ändrat sig inför fullmäktigemötet så bestämde vi oss att dra tillbaka ansökan för den del av verksamhetsområdet som avser Söderhamns kommun. Partiernas vändning är för oss ett väldigt tråkigt besked och det kom plötsligt, lite som en chock. Vi undersöker nu förutsättningarna att ta det befintliga tillståndet i Söderhamn i anspråk, i kombination med nya tillståndet i Gävle”.

”Måste ha blivit något missförstånd”

Svea Vind Offshore som ansökt för Gretas Klackar 2 kommer att ha kvar sin ansökan och fortsätta att föra dialog med kommunen.

– Det här projektet har vi jobbat med i fem år och kommunen har varit positivt. Det måste ha blivit något missförstånd, vi planerar inte att bygga kustnära. Någon stark opinion mot Gretas klackar 2 har vi inte märkt av. Det vi planerar är vindkraftverk 25 kilometer ut i havet. Ska vi bygga ännu längre från kusten så har inte kommunen någon vetorätt längre. Socialdemokraterna kan knappast mena att alla berörda kommuner alltid bör använda sitt veto mot havsbaserad vindkraft, säger Mattias Wärn, vd på Svea Vind Offshore.

Vindkraftsetableringarna som avslogs

Storgrundet: WPD offshore ansökte om att bygga och drifta 52 vindkraftverk med högsta totalhöjd på 290 meter och rotorbredd på 270 meter, cirka 11 kilometer ut från fastlandet och cirka fyra kilometer öster om Storjungfrun. Kapacitet: 3-3,5 TWh per år.

Gretas klackar 2: Svea vind offshore ansökte om att bygga och drifta en vindkraftsanläggning Söderhamns kommun: Gretas klackar 2, 62 vindkraftverk med en högsta totalhöjd på 300 meter, cirka 25 kilometer från fastlandet utanför Söderhamn. Kapacitet: cirka 2,2 TWH per år.

Källa: Söderhamns kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Gävleborg

Mer i ämnet