Foto: SVT

Yttrandefrihetsbrott vid friskolan MTH utbildning i Hudiksvall utreds ej

Uppdaterad
Publicerad

MTH utbildning i Hudiksvall anmäldes för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen efter att en elev tvingats sluta. Justitiekanslern inleder dock inte någon förundersökning då friskolan inte räknas som en offentlig verksamhet.

I oktober anmäldes friskolan MTH utbildning i Hudiksvall till Justitiekanslern. Enligt anmälan ska friskolan ha sökt upp elever, och uppmanat en elev att sluta, efter att de medverkat i SVT Gävleborg där de berättade om situationen på skolan.

”Är det lagligt?”

I anmälan ställde sig eleven som tvingades sluta frågande till om det var lagligt att eftersöka anonyma intervjupersoner och bestraffa dem för att de använde sin grundlagsfästa yttrandefrihet.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Friskola – inte någon myndighet

Justitiekanslern, som har ansvar för att utreda brott mot yttrandefrihetsgrundlagen som genomförts i offentliga verksamheter, beslutar dock att inte inleda en förundersökning.

I sitt utlåtande skriver JK att: ”Den fristående skola som anmälan avser är emellertid inte någon myndighet eller annat allmänt organ. Eftersforskningsförbudet och repressalieförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen är därmed inte tillämpliga på det anmälda agerandet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet