Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen Halland, om utmaningarna hon ser. Foto: SVT

Arbetsförmedlingen: ”Det finns personer som faller mellan stolarna”

Uppdaterad
Publicerad

Personer med subventionerade anställningar har i dag inget större stöd än personer med andra anställningar. Saknas kollektivavtal och personerna inte är med i ett fackförbund återstår det att på egen hand driva en rättslig process om man blivit felbehandlad. Detta kan vara svårt då många personer är nya i Sverige, enligt Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland.

I dag har runt 43 000 personer en statligt subventionerad anställning i Sverige, om man bortser från personer med nedsatt arbetsförmåga. Cirka 1 200 av dem finns i Halland.

Inför anställningarna skickar Arbetsförmedlingen samråd till fackförbund för att få råd i huruvida det är en bra arbetsplats. Men i de fall som fackförbunden påpekar att arbetsplatsen saknar kollektivavtal, och därför inte tycker att anställningen borde göras, tar inte Arbetsförmedlingen hänsyn till det.

– Det i sig får inte vara ett hinder i vår bedömning utifrån de förordningar vi arbetar efter, säger Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Fackförbunden får inga personuppgifter

Hon tycker däremot att samråden är viktiga för att de ska få veta om företaget till exempel har sagt upp personal på grund av arbetsbrist under den senaste tiden. Men i dagsläget har både Unionen och HRF sagt nej till att göra samråd, då de anser att insynen är för dålig, något som även LO instämmer i.

Kritiken handlar om att fackförbunden inte får några personuppgifter i samband med att Arbetsförmedlingen skickar samråd, och kan därför inte informera om deras rättigheter.

– Skulle vi ge den informationen så innebär det att vi bryter den sekretess som faktiskt finns, säger Lisa Olsson, och menar att det är en fråga för regering och riksdag att ta ställning i.

”Personer som faller mellan stolarna”

Men hon erkänner samtidigt att regelverket i dag inte kan säkerställa att personer med en subventionerad anställning får en trygg och bra anställning.

– Det finns personer som faller mellan stolarna, det är svårt att säga emot det.

Se henne förklara mer om problematiken i klippet ovan.

Det här är subventionerade anställningar

Visa

När en arbetsgivare vill anställa någon som står långt i från arbetsmarknaden kan de ansöka om statligt bidrag från Arbetsförmedlingen. Bidragen är olika stora beroende på vilken typ av subventionerad anställning det gäller. Kraven på arbetsgivaren ser också olika ut för de olika anställningsformerna, men gemensamt är att företaget/organisationen inte får ha några stora skatteskulder eller betalningsanmärkningar. Här är några typer av anställningar:

• Introduktionsjobb – gäller personer som är nyanlända och ingår i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Arbetsgivaren kan få bidrag till 80 procent av lönekostnaden.

• Nystartsjobb – går att ansöka för personer som varit utan arbete en längre tid. Arbetsgivaren får ersättning för den del av lönen som uppgår till 20 000 kronor per månad.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Otrygga anställningar

Mer i ämnet