Eyad och Nariman har båda jobbat på Arabiska Kulturcentret i Halmstad. I klippet berättar dem om hur de blev lurade att jobba utan lön. Foto: SVT

Nariman och Eyad fick nystartsjobb som lärare – lurades att jobba gratis

Uppdaterad
Publicerad

Nariman Atiyah och Eyad Daourich har båda haft nystartsjobb som lärare på Arabiska Kulturcenter i Halmstad. De säger att de inte fått lön på flera månader och att chefen har svarat att han väntar på pengar från Arbetsförmedlingen. Men stödet till föreningen har inte betalats ut sedan i maj.
– Vi känner att arbetsgivaren har lurat oss, säger Nariman Atiyah och Eyad Daourich.

SVT Nyheter Halland har granskat flera fall där personer som har jobbat på Arabiska Kulturcenter i Halmstad vittnar om att de blivit felbehandlade. De har alla haft statligt subventionerade anställningar.

Nariman Atiyah anställdes av föreningen i februari i år, men uppger att hon inte fått lön sedan i maj. Vid flera tillfällen har hon efterfrågat lönen av arbetsgivaren, som sagt att han väntar på pengar från Arbetsförmedlingen.

– Barnen tyckte om undervisningen och vi tyckte om jobbet. Det var det som gjorde att vi kunde hålla ut, säger Nariman.

Stödet till föreningen stoppades

Sedan i maj har föreningen inte fått något bidrag från Arbetsförmedlingen. Enligt myndigheten är orsaken att chefen inte har redovisat korrekta uppgifter om löneutbetalningar, och att en utredning därför inletts om fortsatt stöd. Men det har varken chefen eller Arbetsförmedlingen informerat arbetstagarna om.

Efter några månader vände paret sig till Arbetsförmedlingen där de blev uppmanade att kontakta facket för hjälp. Men då ingen av dem är medlemmar och föreningen inte har något kollektivavtal så kan facket inte göra något. Nu har de vänt sig till Kronofogden för att försöka få sina pengar.

Arbetsgivaren: ”Har inte pengar”

När SVT träffar arbetsgivaren uppger han att det endast handlar om en månad, i augusti, som han inte har betalat lön. Det kan dock inte styrkas av Arbetsförmedlingen. 

– Stöden stoppades i april eller maj. Det är en ideell förening, vi har inte så mycket pengar till löner, säger Hakim Alzoubi, ordförande för Arabiska Kulturcenter.

I klippet ger arbetsgivaren sitt svar på kritiken.

Är skyldig att betala lön

Hakim Alzoubi säger att han avbröt kontrakten i augusti, något som han informerade sina anställda om. Detta trots att de hade rätt till tre månaders uppsägningstid med lön.

– Arbetsgivaren är skyldig att betala ut sina löner till arbetstagarna oavsett om det finns en subvention eller inte, säger Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland.

På grund av Nariman Atiyah och Eyad Daourich ekonomiska situation har de nu fått lämna sin bostad och flytta in hos sin son.

– Vi har varit utan pengar till mat och hyra i fem månader, säger Eyad Daourich.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Otrygga anställningar

Mer i ämnet