Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Adnan Habibija, utredare på LO, menar att anställningsstöden i dag kan utnyttjas av arbetsgivare. Foto: SVT

LO kritiska till systemet med anställningsstöd

Publicerad

Enligt LO finns det i dag tecken på ett omfattande missbruk från arbetsgivare av anställningsstöden. Det handlar om att personer får jobba under dåliga anställningsvillkor och låga löner. Nu vill organisationen se att politikerna agerar.

Adnan Habibija är utredare på LO och påpekar att det finns många positiva aspekter med subventionerade anställningar. Bland annat när det kommer till att stärka arbetslösas position på arbetsmarknaden. Men han ser en stor problematik i att arbetsgivare kan utnyttja systemet som det är utformat i dag.

Innan Arbetsförmedlingen godkänner en subventionerad anställning så skickar de samråd till det fackförbund som arbetstagaren skulle varit med i. Där får facket chansen att yttra sig om de tycker att arbetsplatsen är lämplig med den kunskap de har. Men fackförbunden får inte tillgång till personuppgifter och kan därmed inte ta kontakt med arbetstagaren för att informera om deras rättigheter och skyldigheter.

Tar inte hänsyn till fackets synpunkter

Adnan Habibija menar också att det inte är alltid som Arbetsförmedlingen tar hänsyn till fackens synpunkter. I vissa fall handlar det om att arbetsplatsen inte har kollektivavtal, något som Arbetsförmedlingen enligt lag inte får säga nej till en anställning för.

I Januariavtalet står:”Krav ska ställas på ett fungerande samråd mellan Arbetsförmedlingen och parterna så att dessa arbetsplatsförlagda insatser förbättrar förutsättningarna till varaktig etablering på arbetsmarknaden.”

Men Adnan Habibija ställer sig kritisk till att det inte står skrivet hur systemet med samråden ska förändras i praktiken.

Vill se sanktioner mot företag

LO pekar också på att det borde finnas sanktioner mot företag som missbrukar systemet.

– Arbetsgivaren kan bli återbetalningsskyldig i värsta fall, men det finns ingen avskräckande effekt. De kan fortsätta anställa med anställningsstöd och fortsätta missbruka systemet, säger Adnan Habibija.

I klippet berättar han om hur LO vill se att politikerna ska agera och förändra regelverket.

Det här är subventionerade anställningar

Visa

När en arbetsgivare vill anställa någon som står långt i från arbetsmarknaden kan de ansöka om statligt bidrag från Arbetsförmedlingen. Bidragen är olika stora beroende på vilken typ av subventionerad anställning det gäller. Kraven på arbetsgivaren ser också olika ut för de olika anställningsformerna, men gemensamt är att företaget/organisationen inte får ha några stora skatteskulder eller betalningsanmärkningar. Här är några typer av anställningar:

• Introduktionsjobb – gäller personer som är nyanlända och ingår i Arbetsförmedlingens etableringsprogram. Arbetsgivaren kan få bidrag till 80 procent av lönekostnaden.

• Nystartsjobb – går att ansöka för personer som varit utan arbete en längre tid. Arbetsgivaren får ersättning för den del av lönen som uppgår till 20 000 kronor per månad.

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Otrygga anställningar

Mer i ämnet