Eyad känner sig besviken på att Arbetsförmedlingen lät honom jobba, trots att de kände till att det fanns problem med föreningen. Foto: SVT

Eyads anställning godkändes – trots att Arbetsförmedlingen kände till problemen med föreningen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att stöden inte har betalats ut till Arabiska Kulturcenter sedan i maj så godkände Arbetsförmedlingen ännu ett nystartsjobb i juli, då för Eyad Daourich. Han är besviken på att Arbetsförmedlingen lät honom jobba, trots att de kände till problemen.

– Arbetsförmedlingen borde ha talat om för oss att de stoppat stödet, då hade vi slutat arbeta, säger han.

Eyad Daourich började jobba direkt efter att Arbetsförmedlingen godkänt anställningen. Han hann jobba i en månad innan arbetsgivaren uppgav att han avbrutit kontrakten. Under den månaden fick han ingen lön.

Orsaken var att Arbetsförmedlingen tills vidare stoppat stödet till föreningen eftersom den inte redovisat korrekta löneuppgifter. Något som Eyad Daourich inte fick veta, varken av arbetsgivaren eller Arbetsförmedlingen.

Otrygga anställningar

Ingen skyldighet att meddela

Arbetsförmedlingen har enligt sektionschef Lisa Olsson ingen skyldighet att informera nystartsanställda om att stöd inte längre betalas ut.

Så när arbetsgivaren uppgett för Eyad Daourich och de andra berörda, att han haft problem med Arbetsförmedlingen och att det är därför de inte fått någon lön, har de alltså förlitat sig på det.

Lisa Olsson menar att Arbetsförmedlingen enbart kan agera inom de ramar som finns för myndigheten.

– Här kanske vi kan konstatera att det fattas någon form av skyddsnät för de här individerna, säger hon.

I klippet ger Arbetsförmedlingen ett utförligare svar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otrygga anställningar

Mer i ämnet