Elham avskedades på dagen, utan att få veta varför och gjorde en anmälan till DO. Se henne berätta i klippet. Foto: SVT

Elham avskedades utan att få veta varför

Uppdaterad
Publicerad

Elham Hodi hade introduktionsjobb som lärare på Arabiska Kulturcenter i Halmstad. Men senare blev hon ombedd att undervisa i koranen – något hon inte kände sig bekväm med. Hon vände sig till Arbetsförmedlingen som sa att hon blivit avskedad – men hon fick inte veta varför.

Förutom att undervisa i koranen så uppger Elham Hodi att chefen bad henne ha långa kläder på sig och sluta använda smink.

– Jag kan inte förändra något, jag ser ut så här, de anställde mig så här och jag vill fortsätta så här, berättar hon.

Gjorde en anmälan till DO

Elham Hodi säger att hon blev förvånad över att Arbetsförmedlingen sa att hon blivit avskedad, då hon aldrig fått den informationen av arbetsgivaren. Senare bestämde hon sig för att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, då hon ansåg att hon blivit felbehandlad.

– Jag ansåg att det var fel att det hände i Sverige, man är fri att ha på sig vad man vill, göra som man vill och bete sig som man vill, säger hon.

DO utreder ärendet, men vet inte när beslut kan komma.

SVT har pratat med personer som har insyn i verksamheten och de bekräftar Elhams historia, personerna vill dock vara anonyma.

Arbetsgivaren: ”Vi tvingar ingen”

Arbetsgivaren nekar till samtliga anklagelser.

– Vi tvingar ingen person här att läsa koranen eller undervisa i koranen, säger Hakim Alzoubi, ordförande för Arabiska Kulturcenter.

Starta klippet för ett utförligare svar av Hakim Alzoubi.

Inte heller Arbetsförmedlingen begär att få se skriftliga skäl för uppsägning när de får informationen av arbetsgivaren. Lisa Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Halland, säger att det är upp till arbetsgivaren att informera sina anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otrygga anställningar

Mer i ämnet