3D-skiss på den blivande ekodukten över E6. Foto: Tema AB

Succé för dansk djurbro – Halland får sin första

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen börjar bygget av ekodukten i Kungsbacka, en naturbro för djur över E6:an. I Silkeborg i Danmark har de redan en ekodukt som djur passerat uppemot 3.500 gånger.

Det är till Danmarks Radio P4 Ostjylland som biologen Nils Krogh Kristensen berättar om fördelen för djuren med att bygga en så kallad ekodukt, eller ”djurbro”.

– När djuren går över vägen, vilket oftast är på natten, blir de inte störda av bilarnas ljus. På det sättet kan de känna sig extra trygga, säger han till radiokanalen.

Tusentals djur har vandrat över

I danska Silkeborg finns en ekodukt som djuren varit flitiga användare av. Hela 3.500 passager av djur beräknas ha gjorts över ekodukten det senaste året. Bland dem räknas 2.000 harar, rävar och grävlingar samt 1.200 rådjur och dovhjortar.

Viltolyckor bakgrunden

Kanske upprepar sig danska succén även i Sverige när Halland får sin första ekodukt. Många viltolyckor har skett på E6 i höjd med ett naturreservat utanför Kungsbacka, därför bygger nu Trafikverket en bro över motorvägen för 80 miljoner kronor.

– Vi kommer att undersöka hur viltolyckorna utvecklar sig på vägsystemet, och så kommer vi att titta på att utformningen av vegetationen på ekodukten blir som vi tänkt oss, sa miljöspecialist Mats Lindqvist på Trafikverket till SVT Nyheter Halland tidigare i somras.

Ekodukter, är det något vi kommer att se mer av i framtiden?

– Jag tror det. Jag tror att det kommer bli ett pilotprojekt som visar att det går att bygga ekodukter vid befintliga vägar, och inte bara nya vägar, säger Kristin Balot som är projektledare på Trafikverket.

Bron beräknas stå klar sommaren 2018 och till dess kommer trafiken på E6 att påverkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.