Fastighetschefen Patrik Westin berättar att de inte har några evakueringslägenheter att erbjuda, utan det är upp till hyresgästerna själva att lösa. Foto: Privat/SVT

Derome bistår inte med lägenheter för branddrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Hyresvärden Derome Förvaltning anser inte att har något ansvar att lösa bostäder till hyresgästerna efter lördagens brand i ett bostadshus i Varberg. – Vår fastighet har brunnit ner. Jag kan inte se att man lägger det ansvaret på oss, säger fastighetschefen Patrik Westin.

På bostadsföretaget hänvisar man till regelverket – om din lägenhet är såpass skadad att du inte kan bo där, är det hemförsäkringen som ska stå för kostnaderna.

– Utan hemförsäkring står man på bar backe, säger Patrik Westin, fastighetschef på Derome Förvaltning.

Ansträngd bostadssituation

Han anser inte att företaget bär ansvaret att lösa bostadsfrågan för de hyresgäster som nu står utan hem.

Varför bistår ni inte med lägenheter?

– Därför att det inte finns några. Om vi hade haft lägenheter hade vi givetvis kunnat bistå med det.

Han fortsätter:

– Bostadssituationen i Varberg är exceptionellt belastad. För att få en lägenhet måste du stå 10 år i kö. Vi är inte rustade för att hantera en situation där 24 hyresgäster plötsligt inte har någonstans att bo, säger han.

”Imponerande gott mod”

Under helgen träffade bostadsföretaget hyresgästerna tillsammans med räddningstjänsten, och enligt fastighetschefen har de visat ett imponerande gott mod.

– Våra hyresgäster har blivit väckta och ombedda av polisen att gå ut. Plötsligt ingenting kvar. Det är lätt att förstå paniken när man förlorar allt, säger Patrik Westin.

Under tisdagen meddelade Derome att de kan erbjuda lösningar för de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.