Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djurens rätts ordförande i Halland om köttindustrin Foto: SVT och TT

Djurrättsorganisationen Djurens rätt om köttindustrin

Publicerad

Att dra ner på köttkonsumtionen för klimatets skull är en fråga där åsikterna går brett isär. Några som märker av debatten kring kött och klimatpåverkan är organisationen Djurens rätt som de senaste åren har ökat i antalet medlemmar.
– Klimatdebatten har gjort att fler insett att vi ska äta mindre animalier, säger Cleo Khaldi, ordförande i Djurens rätt i Halland.

I skrivande stund har Djurens Rätt drygt 440 000 följare på sociala medier, och medlemsantalet i organisationen ökar enligt Cleo Khaldi. Hon menar att klimatdebatten kan vara en av anlendingarna.

– Fler inser hur viktigt det är att vi slutar äta animalier, jag tror också att fler ser allvaret i hur köttindustrin ser ut, säger Cleo Khaldi.

Istället för att helt sluta att äta kött skulle ett alternativ kunna vara att äta mer klimatsmart kött, så som vildsvin. Men för Cleo Khaldi och många andra inom Djurens Rätt, spelar det ingen roll om djuret levt i det vilda eller är uppfött. Det är snarare vi människor som ska anpassa oss de vilda djuren.

– Människor är för mig ett större problem. Vi tar över mark och resurser från andra djurarter, säger hon.

I klippet ovan kan du se mer om hur Djurens Rätt ser på köttindustrin och på problematiken med vildsvinsstammen.

Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts. Under hösten speglar SVT en rad frågor där åsikterna går skarpt isär. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige möts: Köttet och klimatet

Mer i ämnet