Guldmedaljörerna Team ”Skärselden”: Markus Nordgren, Emilia Larsson och Sebastian Sidehed. Samtliga kommer från Falkenberg. Foto: Hanna Larsson

Falkenbergstrio bäst i Sverige på utomhusmatlagning

Publicerad

Team Skärselden från Falkenberg är bäst i Sverige på utomhusmatlagning. Det stod klart under söndagseftermiddagen efter att de kammat hem SM-segern i Skövde.

– Det känns jättekul. Samtidigt var det väldigt nervöst eftersom det var svårt att avgöra vem som skulle vinna, säger Emilia Larsson, en av kockarna i Skärselden.

Det hela avgjorde på Skövdes kända platåberg, Billingen. I två och en halv timme slet de framför öppen eld mot de övriga sju lagen. Till förrätt gjorde de en sotad ryggbiff, till varmrätt en stekt slätvar med rökt gräddsås och till dessert en italiensk maräng på honung. All mat serverades på takspån eller palmbladstallrikar.

Firar med käk

Det var späckat med åskådare, dels på grund av mästerskapen och dels på grund av att det pågick en friluftsfestival på samma plats. Snart stod det klart att Falkenbergslagets prestationer hade räckt hela vägen till ett guld.

Emilia Larsson och Markus Nordgren kämpar med glöden. Foto: Hanna Larsson

– När motiveringen senare lästes upp förstod vi ganska snabbt att vi hade vunnit. Ikväll ska vi fira med att gå ut och käka, säger Emilia Larsson.

Har flera syften

På andra plats kom ett lag från Stockholm och på tredje plats ett lag från Göteborg.

Första gången SM i utomhusmatlagning arrangerades var 2016. Syftet är att lyfta intresset för uteliv och för de lokala råvaru- och livsmedelsproducenter som finns i området.

En av de rätter som ”Skärselden” tillagade Foto: Hanna Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer