Fem personer åtalas misstänkta för bortförandet av en flicka

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer åtalas nu misstänkta för att ha fört bort en minderårig flicka från ett familjehem i Halland. En av de misstänkta är flickans pappa. Flickan var omhändertagen då det fanns oro för att hon skulle föras utomlands och giftas bort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickornas föräldrar bedrev en ihärdig kamp mot Socialtjänsten för att få tillbaka sina barn – som i sin tur larmade om våld. Foto: SVT/Storyblocks

Åtalspunkterna är grov egenmäktighet med barn och två fall av grov medhjälp till egenmäktighet med barn. Anledningen till att åtalet enbart rör en av flickorna är för att den ena flickan är över 15 år och därför inte anses som barn.

Här är de misstänkta:

Man, 35-årsåldern:

Mannen misstänks för egenmäktighet med barn, grovt brott. Mannen är far till flickorna. Mannen är skriven på en adress i en småländsk kommun.

SVT har varit i kontakt med pappans advokat som menar att pappan nekar till brott men i övrigt inte vill ge några fler kommentarer i nuläget.

Man, 55-årsåldern:

Även han misstänks för medhjälp till grov egenmäktighet med barn. Mannens advokat har tidigare sagt till SVT Nyheter Halland att hans klient inte har något med det här att göra. Bor i en kommun i Småland.

– Han förnekar brott, det är hans inställning, säger advokat Olof Wettermark.

Man, 40-årsåldern:

Han misstänks för egenmäktighet med barn, grovt brott samt medhjälp till egenmäktighet med barn, även det grovt brott.  Är skriven på en adress i Skåne.

Man, 45-årsåldern:

Misstänkt för medhjälp till egenmäktighet med barn, grovt brott. Han är skriven i Småland.

Man, 40-årsåldern:

Misstänks för grov egenmäktighet med barn. Mannen är hemmahörande i Halland.

Mer om händelsen får du reda på i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.