Pappan till flickorna, 12 och 14 år gamla, har omhäktats gång på gång vid Halmstads tingsrätt trots protester och överklaganden. Foto: SVT/ Montage

Pappan misstänks ha fört bort sina döttrar – övriga släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Ett halvår har gått sedan barnen försvann från HVB- och familjehem i Halland. Nu omhäktas pappan för femtonde gången, medan övriga fyra män som varit häktade är släppta på fri fot.

Den 7 oktober försvann 14-åriga storasystern från HVB-hemmet i Halland.

12-åriga lillasystern försvann två veckor senare från ett familjehem, även det i Halland. Flickorna som är från en kommun i Småland, misstänks ha förts utomlands.

Fyra av fem släppta ur häkte

Händelsen fick stor uppmärksamhet när den blev känd i vintras.  Då satt fem män häktade, misstänkta för bland annat grov egenmäktighet med barn. Sedan dess har fyra av dem släppts en efter en.

Men pappan omhäktades däremot på skärtorsdagen igen vid Halmstads tingsrätt.

– I hans fall föreligger en överhängande flyktfara om han släpps, säger åklagaren Ewa-Lotta Swahn.

Hon planerar att gå vidare med ett åtal inom några veckor.

Okänt var flickorna är

Var flickorna befinner sig vet åklagaren inte. Inte heller om de söks aktivt i nuläget.

– Det är socialtjänsten som håller i den biten, säger hon.

Flickorna omhändertogs av hemkommunens socialtjänst efter att det framkom uppgifter om att de riskerade att bli bortgifta.

De fyra släppta personerna är fortfarande formellt misstänkta. Även en kvinna är häktad i sin frånvaro för medhjälp till brottet, men har inte hittats trots internationell efterlysning.

Detta har hänt i fallet med de bortförda flickorna:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickornas föräldrar bedrev en ihärdig kamp mot Socialtjänsten för att få tillbaka sina barn – som i sin tur larmade om våld. Foto: SVT/Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.