I vintras uppgav mamman att hon och flickorna befann sig i Turkiet. Foto: SVT Design

Flickorna smugglades ut ur Sverige – nu berättar mamman

Uppdaterad
Publicerad

De två systrarna var omhändertagna av socialtjänsten i en småländsk kommun – eftersom de riskerade våld och hedersförtryck. Men barnen togs från de platser i Halland där de var familjeplacerade och fördes utomlands. Nu berättar mamman i en intervju i Expressen.

– Jag kommer aldrig att återvända till Sverige – hellre leva i krig i Syrien än i Sverige, säger mamman till Expressen.

De två systrarna ska ha vistats på två olika HVB- och familjehem i Halland, efter att de omhändertagits av sin hemkommun i Småland.

Flickor misstänks ha förts utomlands

Men hösten 2022 försvann de och åklagare Eva-Lotta Swahn misstänker att de förts utomlands. Fem personer, varav en är flickornas pappa, är häktade misstänkta för att ha fört bort barnen. Brottsrubriceringen är grov egenmäktighet med barn.

Säger att de befinner sig i Turkiet

Enligt mammans uppgifter till Expressen befinner sig hon och barnen i Turkiet, dit hon har fört barnen ”smuggelvägen”.

Enligt handlingar i förvaltningsrätten har systrarna sagt att de trivdes på sina boenden i Halland. Men när Expressen kontaktar dem i Turkiet ger den äldre dottern en annan version.

– Jag och min syster hamnade på ett familjehem. De behandlade oss illa. De mobbade oss för att vi läser Koranen och att vi gifts bort tidigt, säger flickan.

Väntar på pappan som sitter häktad

Familjen har inga som helst planer på att återvända till Sverige och väntar på att den häktade pappan släpps på fri fot.

– Nu väntar vi på vår man. Vi får se när han blir släppt, säger mamman.

Desinformationskampanj mot socialtjänsten

Fallet användes i en desinformationskampanj mot den svenska socialtjänsten där det påstods att muslimska barn omhändertas felaktigt av socialtjänsten.

En kvinna i 40-årsåldern som var drivande i kampanjen är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till egenmäktighet med barn.

KLIPP: Jämställdhetsmyndigheten om de bortförda flickorna: ”Skrämmande”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Thörn på Jämställdhetsmyndigheten säger att det är skrämmande att systrarna kunnat föras bort när kommunen visste att de behövde skydd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickor misstänks ha förts utomlands

Mer i ämnet