Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Holmquist i Kungsbacka anmälde medicinkliniken i Halland efter att hans mamma dött. Trots flera anmälningar fick läkaren jobba vidare. Hör mer om det i klippet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Granskning: Ivo ville dra in legitimationen – läkaren hyrdes in till två nya vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg anmälde 2020 läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd med en begäran om att hans legitimation skulle dras in. Ändå hyrdes han ut till nya vårdcentraler av två olika hyrbolag.

– Det är ofattbart att det är möjligt, säger Niklas Holmquist, som anmälde läkaren redan 2018 efter att hans mamma gått bort i cancer.

Ivo valde att kritisera kliniken för den utdragna vårdprocessen i det fallet. Dock riktades ingen personlig kritik mot läkaren som, enligt Niklas, gett återkommande felaktiga besked.

Men läkaren blev anmäld igen. Efter en lång utredning kom Ivo sommaren 2020 fram till att han var så grovt oskicklig att han borde få sin legitimation indragen.

SVT Nyheter granskar

Ändå fick han nya uppdrag – för två olika hyrbolag, i två olika regioner – fram till att HSAN i december 2021 beslutade att han skulle förlora sin legitimation.

– Det är ofattbart att det är möjligt. Det ska inte gå att få anställning på ett jobb som kräver så mycket ansvar, om man missköter sig, säger Niklas Holmquist.

”Fick inte informationen”

SVT har frågat de inblandade hyrbolagen och regionerna hur läkaren kunde få nya uppdrag i ett läge när Ivo kommit fram till att han borde förlora sin legitimation.

I det ena fallet hävdar både bolaget och regionen att man aldrig fick information från Ivo om utredningen med den allvarliga slutsatsen. Region Kronoberg säger att man kommer att ha ”en dialog” med hyrbolaget om det inträffade.

I det andra fallet har både hyrbolaget och region Värmland haft kännedom om Ivo-utredningen, men det är oklart hur informationen hanterades.

SVT har sökt den utpekade läkaren, som under utredningarna tillbakavisat all kritik. Han överklagade HSAN:s beslut till Förvaltningsrätten i Stockholm som i november 2022 avslog överklagandet.

Så svarar bolagen och regionerna

Det ena hyrbolaget, Stafettläkarna i Sverige, hyrde ut läkaren till Region Kronoberg. Bolagets ordförande Johan Salminen säger att man aldrig fick information från Ivo om utredningen när man begärde ut material om läkaren.

Hos Region Kronoberg uppger tillförordnade HR-chefen Lena Tibbelin att vårdcentralen inte heller kände till Ivo-ärendet, men att läkaren stoppades efter bara två dagar. ”Anledningen var att han betedde sig märkligt mot patienterna och både chef och medicinskt ansvarig ansåg att det var en patientrisk att ha honom kvar.” Regionen kommer nu att ha ”en dialog med aktuellt hyrbolag” om det inträffade.

Det andra bolaget, RentalCare, hyrde ut honom till Region Värmland. Mejl som SVT begärt ut visar att RentalCare hade ärendenumret för Ivos utredning, och även skickade det vidare till regionen vid presentationen av läkaren.

På SVT:s fråga varför bolaget valde att hyra ut honom trots att Ivo ville dra in legitimationen, uppger vd Tomas Roos att det inte går att svara på, med hänvisning till att den som gjorde uthyrningen inte jobbar kvar.

Region Värmland uppger i sin tur att läkaren stoppades i förtid även där på grund av brister. På SVT:s fråga hur man hanterade Ivo-anmälningarna svarar förhandlingschef Niklas Larsson att ”Det görs alltid en koll mot IVO och sedan får verksamheten göra en bedömning av de ärenden som finns och välja att ta in eller avstå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet