I Halland har priserna på ettor skenat iväg under corona. Foto: TT

Halland går mot strömmen på lägenhetsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättspriserna har ökat i Sverige under coronapandemin. I spetsen ligger lägenheter med fyra rum medan lägenheter med ett rum kommer på efterkälken. I Halland har det dock varit raka motsatsen. Det visar en kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort.

”Pandemin har fått många svenskar att omvärdera hur de vill bo, eftersom vi tillbringar mycket mer tid i hemmet. Det har gjort större bostadsyta hett eftertraktat, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling” i ett pressmeddelande.

I Halland har bostadsrätter med ett rum stigit mest i pris under coronaåret – 17 procent. Motsvarande rikssiffra ligger på fyra procent.

Coronaviruset i Halland

Begränsningar för unga

Bostadsrätter med fyra rum eller mer i Halland har under samma period ökat i pris med enbart två procent samtidigt som riket ligger på nio procent.

”Unga, som ofta är på jakt efter små lägenheter, har drabbats hårdare av uppsägningar och permitteringar under coronapandemin. En försvagad privatekonomi, tuffa amorteringskrav och höga bostadspriser begränsar deras möjlighet att få ett bolån och det påverkar prisutvecklingen på mindre lägenheter” säger Marcus Svanberg.

Sammantaget har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med sju procent i år, vilket är den största ökningen sedan 2016. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset uppgår nu till 42 800 kronor per kvadratmeter.

Kvadratmeterpriset på olika bostadsrätter i Halland

Ettor: 37 242 kr år 2019 – 43 558 kr år 2020 (prisutveckling 17 procent)

Tvåor: 33 097 kr år 2019 – 34 374 kr år 2020 (prisutveckling 4 procent)

Treor: 30 406 kr år 2019 – 33 186 kr år 2020 (prisutveckling 9 procent)

Fyror: 27 779 kr år 2019 – 28 454 kr år 2020 (prisutveckling 2 procent)

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet