Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I vår strategiska planering så jobbar vi med klimatutmaningen som en av de främsta förutsättningarna vi behöver beakta, säger Halmstad kommuns samhällsutvecklingsdirektör Lisa Rönnberg. Till vänster klimatanpassningsstrateg Hanna Billmayer. Foto: Lill Eriksson

Halmstads kommuns svar om översvämningar i Getinge: ”De kan känna sig väldigt trygga”

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningarna efter stormen Hans visade att Halmstad kommuns klimatanpassningar inte har varit tillräckliga. Nu bemöter kommunens ansvariga kritiken från samhällsföreningen i Getinge.

I ett inslag i SVT 2021 försäkrade kommunens klimatanpassningsstrateg Hanna Billmayer att Getingeborna kunde känna sig trygga efter kommunens alla insatser i spåren av översvämningarna 2014. Men fortfarande finns en stor oro när skyfallen kommer.

Getingebor är fortsatt kritiska, enligt ortens samhällsförening sköter inte kommunen sitt uppdrag att hålla flödet fritt i Suseån och att samverka med alla inblandade aktörer.

Stormen Hans

I klippet svarar kommunens samhällsutvecklingsdirektör och klimatanpassningsstrateg på kritiken.

Framtidsplan måste utredas vidare

Föreningen menar också att översiktsplanerna inte tar hänsyn till framtida skyfall.

– I nuläget, i Framtidsplan 2050, har vi bedömt att det här är möjligt, men sen måste det utredas vidare, säger Hanna Billmayer, klimatanpassningsstrateg på Halmstad kommun.

Här följer du SVT Nyheter Hallands direktrapportering om ovädret Hans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Hans

Mer i ämnet