Emma Östlund, länsantikvarie och Peter Svelenius, planarkitekt på Länsstyrelsen Halland berättar i klippet ovan varför de är skeptiska till hotellbygget. Foto: SVT

Hotellplan på Österskans kan stoppas – Länstyrelsen vill inte ha högre hus än kyrktornet

Uppdaterad
Publicerad

De omdiskuterade hotellplanerna på Österskans kan komma att stoppas. Länsstyrelsen, som har makten att avslå detaljplaner,vill inte ha ett hotell som blir är högre än kyrktornet i centrala Halmstad.

– Det är en så väldigt stor byggnad som man placerar här inom riksintresseområdet, säger länsantikvarie Emma Östlund.

Främst är Länsstyrelsen kritiskt till att hotellet på 16 våningar, inte kommer vara anpassad till området som är utpekat som riksintresse för sin kulturmiljön. Det påpekas bland annat att hotellet blir högre än tornet på Sankt Nicolai-kyrkan som varit högsta punkten i området sedan 1400-talet.

Ordförande i Halmstads kommuns samhällsbyggnadsutskottet Jenny Axelsson (C), har fått förfrågan om att ställa upp på en intervju, men har avböjt. I ett sms skriver hon däremot så här:

Hotellplanerna på Österskans

– Innan förslaget färdigställdes hölls ett tidigt samråd med Länsstyrelsen, ett moment som har syftet att tidigt bedöma om miljökonsekvensbeskrivning för området behövs. Det är anmärkningsvärt att Länstyrelsen då inte hade särskilda synpunker kring det.

Länstyrelsens Peter Svelenius hävdar däremot att det inte varit ett samråd, utan snarare ett samtal.

– Det är först nu vi har kommit till ett skarpt läge, säger han.

I klippet ovan berättar Emma Östlund, länsantikvarie och Peter Svelenius, planarkitekt på Länsstyrelsen Halland om varför de är skeptiska till hotellbygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellplanerna på Österskans

Mer i ämnet