Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spelar inte i samma lag men skulle behöva göra det. Det menar åtminstone Insamling Ukrainas initiativtagare Rickard Nordqvist. Starta klippet för att få höra varför han är kritisk till kommunens samverkan om mötesplatser för flyktingar. Foto: SVT

Insamling Ukraina vill ha mer hjälp från Kungsbacka kommun

Publicerad

Kungsbacka kommun saknar en tydlig plan för hur ukrainska flyktingar ska komma in i samhället. Det menar den ideella verksamheten Insamling Ukraina vars lokaler blivit en inofficiell mötesplats för flyktingarna.

– Vi trodde vi skulle få mycket mera draghjälp i komplexa frågor. Det är inte alls bra, vi gör allt detta och måste få backning och stöttning, säger Rickard Nordqvist, initiativtagare till den ideellt drivna Insamling Ukraina.

I klippet hör du Rickard Nordqvists kritik mot kommunen och Ulrika Granfors svar.

Ulrika Granfors, förvaltningschef för kultur- och fritid i Kungsbacka kommun anser dock att kommunen gör saker för att underlätta integreringen i samhället för flyktingarna.

– Vi har startat en hemsida och en facebooksida för ukrainska flyktingar – på svenska, berättar hon och betonar att samverkan är viktig.

Behovet av en mötesplats är stort, det vittnar besökarna till Insamling Ukraina om.

– Det har betytt väldigt mycket för oss. Jag och min man har kommit hit för att bland annat få information och umgås, säger Victoriia Rucavityna, som kom till Sverige i början av mars från Kiev.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer