Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Thörn på Jämställdhetsmyndigheten säger att det är skrämmande att systrarna kunnat föras bort när kommunen visste att de behövde skydd. Foto: SVT

Jämställdhetsmyndigheten om de bortförda flickorna: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Att systrarna fördes bort samtidigt som de var omhändertagna av socialtjänsten är skrämmande. Det anser Mikael Thörn, enhetschef på Jämställdhetsmyndigheten. Flickorna var placerade på olika hem i Halland, då det ansågs finnas risk för våld och hedersförtryck. 

Systrarna, 12 och 14 år gamla, tros ha förts ur Sverige mot sin vilja. Flera personer är häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn.

Nyligen släppte Jämställdhetsmyndigheten en rapport där de konstaterar att bortföranden av barn flera gånger hade kunnat förhindras – om myndigheterna ingrep tidigare. I många fall av de fall som Jämställdhetsmyndigheten gått igenom har barnet utsatts för hedersförtryck eller annat våld.

Flickor misstänks ha förts utomlands

– Alla barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck har rätt att få det bästa tillgängliga stöd och skydd, säger Mikael Thörn.

Ingen kommentar från kommunen

En chef i den aktuella kommunen sa under torsdagen till SVT att hon inte kan kommentera enskilda ärenden utifrån sekretessen. Hon har inte heller någon information kring om liknande händelser inträffat under tiden som barn varit omhändertagna i kommunen.

I klippet hör du hur Mikael Thörn på Jämställdhetsmyndigheten reagerar på fallet med de bortförda flickorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flickor misstänks ha förts utomlands

Mer i ämnet