Är det lagligt för kommuner att neka sommargäster hemtjänst? Nu samlar justitieombudsmannen, JO, in kommunernas beslut. Foto: Jessica Gow / TT och Pontus Lundahl / TT

JO tittar på kommuners beslut att neka sommargäster hemtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Flera västsvenska kommuner nekar sommargäster hemtjänst, med hänvisning till att läget är pressat under coronapandemin. Men besluten kan strida mot socialtjänstlagen och nu har justitieombudsmannen, JO, börjat samla in uppgifter om tre halländska kommuner.

Det var efter en anmälan från en privatperson som justitieombudsmannen, JO, började titta närmare på frågan. Anmälan kom in den 14 april, något som Hallandsposten berättat om.

– Vad vi har gjort nu är att vi har börjat plocka in och skapa ett utredningsunderlag för att kunna se vad har kommunerna har bestämt, när det gäller frågan om att bestämma att inte tillhandahålla hemtjänst, berättar Sandra Lundgren, handläggare hos justitieombudsmannen, JO.

Sex västsvenska kommuner

Kommunerna som det handlar om är Orust, Varberg, Sotenäs, Falkenberg, Laholm och Uddevalla – samtliga kommuner som har fattat sådana beslut.

– Det finns en särskild bestämmelse i socialtjänstlagen om att vistelsekommunerna har en skyldighet att tillhandahålla hemtjänst, säger Sandra Lundgren.

Under veckan kommer JO fatta beslut om man ska gå vidare med fortsatta utredningståtgärder.

Nyligen blev det klart att beslutet i Falkenberg hävs efter ett domstolsbeslut, om det påverkar om JO kommer granska Falkenberg är ännu inte beslutat.

Anmälaren, en man bosatt i Göteborg, skriver:

”Orust kommun med flera kommuner har enligt tidningsuppgifter beslutat att inte ta emot personer från annan kommun med hemtjänstbehov. Beroende på personalbrist säger de att det inte är möjligt. Inte en hållbar motivering. Anställ fler personer!”

Anmälaren skriver också att ”många personer har två boenden. Detta bör man inte hindra.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet