Verksamhetsledaren Maria Lejon och Näringslivet Falkenberg reagerar starkt emot förslaget att lägga ner Komtek. I klippet ovan kan du höra vad de har att säga om saken och hur kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) bemöter kritiken. Foto: SVT

Komtek kan skrotas – oro hos näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Besparingskraven inom barn- och utbildning i Falkenberg har lett till att kommunstyrelsen nu ska ta beslut om de ska lägga ner kommunens satsning på teknikutbildningen för barn, Komtek. Men kommunen tänker alltför kortsiktigt anser Näringslivet som är oroade för att kompetensen och arbetskraften inte ska finnas att tillgå i framtiden.

I dagsläget kan alla barn mellan sju och tretton år besöka Komtek på fritiden för att lära sig grundläggande saker om teknik och programmering. Ett bra komplement för de som har andra intressen än sport och musik, enligt Maria Lejon som lett verksamheten i ett år.

– Får du möta teknik i tidig ålder är det större chans att det är inom det du väljer att utbilda dig, säger hon.

Skolspar i Falkenberg

I Falkenberg har Komtek funnits sedan 2016 men nu kan satsningen få ett abrupt slut.

Dras med underskott

Barn- och utbildningsnämnden vill spara drygt en miljon årligen genom att lägga ner Komtek. Anledningen är att förvaltningen dras med ett underskott och siktar på besparingar på drygt 12 miljoner kronor för att få en budget i balans. Slutgiltigt beslut ska tas av kommunstyrelsen den 11 juni.

Verksamhetsledaren Maria Lejon och Näringslivet Falkenberg reagerar starkt emot förslaget att lägga ner Komtek. I klippet ovan kan du höra vad de har att säga om saken och hur kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) bemöter kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolspar i Falkenberg

Mer i ämnet