Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmet från förlossningen i Halmstad: Barnmorskebristen får allvarliga konsekvenser Visa alla (2)
Visa alla (2)

Larmet från förlossningen i Halmstad: Barnmorskebristen får allvarliga konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Personal tvingas ta extrapass och födande riskerar att få kraftigt försämrad hjälp. Det är konsekvenser som 66 anställda inom förlossningsvården i Halmstad pekar på i ett upprop direkt riktat till ansvariga sjukvårdspolitiker i Region Halland.

Enligt personalen saknas det cirka 16 barnmorskor i Halmstad. För att täcka luckorna har verksamheten varit beroende av att befintlig personal tar extrapass. I ett brev till regionens högsta politiker Mikaela Waltersson (M), listar personalen fyra allvarliga konsekvenser av läget.

Listar fyra risker

Det handlar om lägre kompetens när sjuksköterskor anställs istället för barnmorskor, minskat stöd till förlossningsrädda kvinnor, att föräldrar och barn riskerar att behöva separeras när BB-platserna på neonatalavdelningen minskas och att för mycket tid går till att hjälpa bemanningspersonal komma in i verksamheten.

Ordföranden: Inte aktuellt med möte

För att diskutera situationen ber de om ett möte med Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, som säger till SVT Nyheter Halland att hon i vändande mejl tackat för att personalen uppmärksammar frågan. Något möte med personalen ser hon i nuläget inte som aktuellt. Istället ska frågan tas upp i ansvarig nämnd.

I klippet svarar Christian Lidén (C), ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus, på larmet från personalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Larmet från förlossningen i Halmstad: Barnmorskebristen får allvarliga konsekvenser
”Jobbar varenda dag med att lösa bemanningssituationen vi befinner oss i.” Se Christian Lidén (C), ordförande i nämnden för Hallands sjukhus. Foto: Jennifer Sandberg/SVT