Linnéa Persson fick narkolepsi när hon vaccinerade sig mot svininfluensan. Klicka på klippet för att se henne berätta varför hon nu tvekar inför att vaccinera sig mot covid-19. Foto: Alexandra Nordwal/SVT och Privat

Linnéa fick narkolepsi av pandemrix – tveksam inför covidvaccinet

Uppdaterad
Publicerad

När svininfluensan bröt ut 2009 gjorde Linnéa Persson från Slöinge som miljontals andra – hon vaccinerade sig. Men för henne och 440 andra fick det förödande konsekvenser då vaccinet pandemrix orsakade den neurologiska sjukdomen narkolepsi.

Vaccineringen av svininfluensan är den hittills mest omfattade i svensk historia, men nu nalkas en ny massvaccinering mot covid-19. Men många har fortfarande de svåra biverkningarna av svininfluensavaccinet färskt i minnet, och enligt en Novusundersökning säger 26 procent av svenskarna idag nej till att vaccinera sig mot covid-19. Linnéa Persson är en av dem.

Fick diagnos efter elva år

Linnéa Persson var sju år gammal när hon vaccinerade sig och började märka symptom och söka läkarvård nästan direkt. Men det dröjde till juni 2020, innan hon fick en diagnos på att det var narkolepsi som orsakade den extrema tröttheten och sömnattackerna.

Coronaviruset i Halland

– Svininfluensavaccineringen är det största medicinska misstaget i svensk historia. Men nu har staten en chans att rätta till och inte göra samma misstag igen, säger Linnéa Persson.

Läkemedelsverket ser ingen högre risk

Läkemedelsverket ser ingen högre risk med de kommande covid-vaccinen som andra vaccin. Se Veronica Arthursson, chef vid Läkemedelsverket, i SVT:s intervju om covid-vaccinering.

Starta videoklippet för att se Linnéa Persson berätta varför hon inte vill vaccinera sig mot covid-19 när ett vaccin blir aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet