Hans Forsberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka, vill återigen föröska införa tiggeriförbud i kommunen. Foto: SVT/TT

Moderaterna i Kungsbacka vill förbjuda tiggeri på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare beslutet om att söka tillstånd för ”passiv penninginsamling” i Kungsbacka revs upp. Nu gör Moderaterna i kommunen ett nytt försök att sätta stopp för tiggeriet genom att lägga ett uppdaterat förslag.

– De områden som vi definierade förra gången var för stora. Så nu har vi minskat ner dem, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Forsberg (M) till SVT Nyheter Halland.

Det var under tisdagen som Moderaterna lade fram sitt förslag i arbetsutskottet. Den 21 januari går det upp i kommunstyrelsen.

Förra gången som förbudet var på tapeten skapade det stor debatt och överklagades till Förvaltningsrätten. Där revs det upp och förklaringen var alltså att det gällde ett för stort område.

”Borde gå igenom”

Den här gången tänker man gå efter Vellingemodellen, det vill säga förbud på ett antal utpekade platser i kommunen.

– Det blir främst runt livsmedelsaffärerna, förklarar Hans Forsberg (M).

Förra gången hade Moderaterna tre partier bakom sig i frågan. Hur de tycker i dag återstår att se, men röstar de för kommer det ge effekt menar Hans Forsberg (M).

– Det borde gå igenom, säger han.

I början av februari prövas frågan i kommunfullmäktige.

I klippet hör du Hans Forsberg (M) prata om förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.