Foto: SVT/arkiv

Olöst jakttornsmord i Knäred tas över av kalla fall-gruppen: ”Ger aldrig upp”

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2006 hittas en 69-årig man liggandes död intill ett jakttorn i byn Vångadal utanför Knäred – ett mordfall som polisen inte kunnat lösa. Nu, femton år senare, lämnas fallet över till kalla fall-gruppen i Göteborg.

– Vi ger aldrig någonsin upp, säger Cecilia Bergsten, chef på grova brott hos polisen i Halland.

69-åringens kropp hade flera skador, som med stor sannolikhet hade orsakats av en yxa. Trots att polisen dök i en närliggande sjö, gjorde över 100 förhör och knackade dörr i områden långt utanför Vångadal hittades aldrig någon gärningsman. Fortfarande saknas också motiv, vittnen, mordvapen samt jägarens eget vapen.

– Det är bristen på teknisk bevisning som gjort det svårt i den här utredningen, säger Cecilia Bergsten.

Inte säkrat några nya spår

Hon tillägger att man inte har säkrat några nya spår. Att fallet hamnar på kalla fall-gruppens bord är en följd av polisens omorganisation 2015. Det här är det sjätte kalla fallet från Halland som lämnas över – och fler står på tur.

15 år har gått sedan jakttornsmordet, hur ser möjligheterna ut att lösa det?

– Tekniken går framåt, så möjligheter finns. Men jag vill inte precisera några detaljer, svarar Cecilia Bergsten.

P4 Halland var först med att rapportera om nyheten.

De senaste 31 åren finns det nio olösta mord i Halland.

2018: I januari hittas en man i 30-årsåldern skjuten tilll döds vid Marbäck utanför Halmstad. De fyra männen som åtalas misstänkta för mord frias i både tingsrätt och hovrätt då tillräcklig teknisk bevisning saknas.

2013: En 26-årig man ihjäl på Falkagård i Falkenberg. Mannen som dömdes till livstids fängelse i tingsrätten frias sedan helt av hovrätten. Orsaken är att bevisningen inte anses hålla.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil. Sommaren 2021 tas fallet över av Kalla fall-gruppen i Göteborg.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet