Den brand som totalförstörde ett 20-tal lägenheter har nu fått en förklaring till hur den startade. Foto: Bilduppdrag Varberg

Orsaken till lägenhetsbranden i Varberg hittad

Uppdaterad
Publicerad

Den brand som totalförstörde ett 20-tal lägenheter har nu fått en förklaring till hur den startade.

Den 21:a juli fick räddningstjänsten ett larm tidigt på morgonen. Ett lägenhetshus på Brunnsbergsvägen i centrala Varberg stod i lågor. Tre personer fördes till sjukhus och 24 hyresgäster stod utan boende. Den tekniska undersökningen är nu färdig och visar att branden har startat på grund av en kortslutning.

– Med största sannolikhet är det en kortslutad elkabel som hängde på en balkong som är orsaken. Plasten kring koppartråden började smälta och orsakade rökgaser. Sen spred värmen in sig i isoleringen och i väggarna, säger Jan Nicklasson, förundersökningsledare på polisen i Varberg.

Spred sig snabbare när lägenhetsinnehavaren öppnade balkongen

– Han möttes av rök och såg då att det brann i soffan och öppnade balkongdörren och slängde ut en kudde. Då tillfördes syre och branden spred sig ännu snabbare, säger Jan Nicklassson.

Vad som orsakade kortslutningen vet inte polisen. Det kan möjligtvis ha varit råttor eller gamla kablar, men enligt Jan Nicklasson kommer de aldrig få något svar.

– Vi kommer lägga ner ärendet denna vecka. Utredningen har visat ingen har varit vårdslös, så det finns ingen brottsmisstanke, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.