När Skolinspektionen inte gjorde en rättelse av uttalandet till SVT Nyheter Halland valde Plymouthbröderna, som driver Oneschool global, att JO-anmäla. Foto: Anders Andersson

Oneschool global JO-anmäler Skolinspektionen – efter uttalande till SVT

Uppdaterad
Publicerad

Att Skolinspektionens enhetschef säger i SVT att det finns problem med att vissa församlingar får driva skola strider mot kravet på opartiskhet. Det anser ledningen för Oneschool global som nu JO-anmäler myndigheten.

Det var i SVT Nyheter Hallands intervju om friskolan Oneschool global, driven av den bokstavstroende kristna rörelsen Plymouthbröderna, som enhetschefen på Skolinspektionen sa:

”Jag ser att problemet ligger i att den här typen av samfund eller församlingar faktiskt kan driva skola, och det är en politisk fråga”.

I anmälan till Justitieombudsmannen, JO, skriver skolans juridiska ombud att uttalandet inte var sakligt och opartiskt. Redan för cirka två veckor sedan skickade ombudet ett mejl och hotade med rättsliga åtgärder om inte Skolinspektionen gjorde en rättelse av uttalandet innan 23 november.

SVT Nyheter Halland har sökt det juridiska ombudet.

Inte aktuellt med rättelse

Skolinspektionen menar att saken är hanterad.

– Hon (enhetschefen) anmälde själv till chefen att uttalandet kunde uppfattas som partiskt, då togs hon bort från ärendet, säger Björn Persson, biträdande regionchef på Skolinspektionen.

En rättelse är inte aktuellt.

– Att man i stundens hetta uttrycker sig på ett sätt som kan uppfattas felaktigt kan hända, säger Björn Persson.

SVT Nyheter Halland har tidigare granskat Oneschool Global. Se hela granskningen här.

Detta är Oneschool global – Plymouthbrödernas skola i Långaryd:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filtrerat internet, censurerad litteratur och ingen sexualundervisning. Det är hur det har sett ut för eleverna på Oneschool global i Långaryd. Se vad kritiken handlat om och hur framtidsplanerna ser ut för Plymouthbrödernas skola. Foto: SVT, Storyblocks

Rörelsen Kristna Kyrkan Plymouthbröderna fick sitt namn i början av 1800-talet efter staden Plymouth i södra England. Rörelsen samlar i dag 50 000 medlemmar runt om i världen. Mellan 400 och 500 av dem bor i Sverige, främst i Smålandsstenar och Ljungby, men även i Kungsbacka och Helsingborg.  

Plymouthbröderna är en bokstavstroende kristen rörelse vars livsstil grundar sig i Bibeln. Principen om att leva i avskildhet är central, där medlemmarna i regel bara umgås med varandra. Mat och dryck delas endast med andra medlemmar.

Medlemmarna samlas varje kväll för religiöst möte. På söndagarna hålls tre möten.

Tv och radio finns inte i Plymouthbrödernas hem då de anser att innehållet inte går att kontrollera. Mobiler och datorer har oftast ett internetfilter som begränsar åtkomsten till hemsidor. 

Många medlemmar driver företag där barnen också börjar arbeta efter skolan. Där kan även icke-medlemmar få en anställning. Könsrollerna är traditionella där män och kvinnor anses ha olika roller. Kvinnorna jobbar dock i viss utsträckning i företagen.

Familjen är viktig för rörelsen och skilsmässor är mycket ovanliga. Det är också få som lämnar rörelsen.

Sedan 2007 driver Plymouthbröderna skolan OneSchool Global, tidigare Laboraskolan, i Hylte kommun. Sedan start har endast rörelsens barn gått på skolan. Lärare och rektor är inte medlemmar i rörelsen. 

Källa: Boken ”Guds nya barnbarn” och plymouthbrethrenchristianchurch.org

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den slutna skolan – SVT granskar Oneschool global

Mer i ämnet