Martin Engström är hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Halland. Foto: TT/SVT

Region Halland gör extrakontroller av inhyrd personal

Publicerad

Trots skärpta rutiner händer det fortfarande att de dyker upp fall av olämplig inhyrd vårdpersonal runtom i Sverige. Det visar SVT:s granskning. I Region Halland görs numera extrakontroller av läkare och sjuksköterskor trots att det ska göras av bemanningsbolagen själva.

– Vi känner att vi själva vill ta ansvar för att säkerställa att de medarbetare som arbetar i vår verksamhet verkligen bör vara där, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Engström till SVT.

I klippet berättar han mer.

Därför granskar SVT vårdens hyrnota

• Redan 2009 tog sig SVT:s Uppdrag granskning an systemet med inhyrda så kallade stafettläkare, ett system som kunde kopplas till både patientrisker, vårdskador och till och med dödsfall.

• 2016 gjorde SVT Nyheter en ny granskning, där man bland annat undersökte hur väl landstingen lyckats med sina ambitioner att fasa ut hyrläkarna, hur systemet fortfarande kunde kopplas till vårdskador och patientrisker – och hur det skapat en väg för olämpliga läkare att jobba vidare tack vare bristande information till sjukhus och vårdcentraler.

• Granskningen ledde till starka reaktioner, och ansvariga politiker och tjänstemän gjorde nya utfästelser om att täppa till säkerhetsluckorna. Granskningen sammanföll också med att regionerna och landstingen lanserade en ny satsning på att under två års tid göra sig oberoende av inhyrd personal.

Tre år senare undersöker vi nu vad som hände med alla ambitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.