Martin Engström är hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Halland. Foto: TT/SVT

Minskade kostnader för inhyrd vårdpersonal i Halland

Publicerad

SVT har tagit fram siffror på vad inhyrd vårdpersonal kostar Sveriges olika regioner. Trots att det finns ett mål om att minska kostnaderna, går det ändå åt andra hållet på flera platser runtom i landet. Men i Halland, som är ett av två undantag, har kostnaden istället minskat med nästan en tredjedel under två år.

Notan för den inhyrda vårdpersonalen i Halland låg på 127 miljoner kronor för perioden januari till och med september 2017. I fjol var kostnaden för samma period nere på knappt 91 miljoner kronor. Region Halland sticker, tillsammans med Region Jämtland Härjedalen, ut i den statistik som SVT har fått fram. Båda regionerna är de enda i landet som haft minskade totalkostnader två år i rad för den inhyrda personalen. I förlängningen blir det också en mindre nota för skattebetalarna.

Stor förändring med sjuksköterskor

Enligt Martin Engström, som är hälso-och sjukvårdsdirektör på Region Halland, finns det två avgörande faktorer.

– Det är en kombination av stolthet över att vara med och skapa en väldigt god sjukvård samt den goda arbetsmiljö med låga sjukskrivningsantal som vi har. Det är viktigt att ta avstampet i den verksamhet man bedriver och se till att kunna göra det med de medel och de medarbetare som man har, säger han.

Kostnaden för hyrläkare i Halland har minskat marginellt, medan den för de inhyrda sjuksköterskorna procentuellt sett är den största minskningen i landet. På ungefär ett år har summan dalat med cirka 23 miljoner, eller 44 procent.

Färre vårdplatser

Enligt Martin Engström har man inte minskat på vårdutbudet inom regionen. Däremot har det blivit färre antal vårdplatser.

– Vi har under flera år arbetat med att minska behovet av att ligga på sjukhus bland våra invånare. Av de patienter som kommer till akuten behöver en mindre andel läggas in jämfört med för fyra-fem år sedan. Av de som vi lägger in skrivs dessutom fler ut tidigare än förr. Så vi har bättre tillgång till vårdplatser trots att de är färre, säger han.

I klippet hör du mer om hur läget har förändrats.

Därför granskar SVT vårdens hyrnota

• Redan 2009 tog sig SVT:s Uppdrag granskning an systemet med inhyrda så kallade stafettläkare, ett system som kunde kopplas till både patientrisker, vårdskador och till och med dödsfall.

• 2016 gjorde SVT Nyheter en ny granskning, där man bland annat undersökte hur väl landstingen lyckats med sina ambitioner att fasa ut hyrläkarna, hur systemet fortfarande kunde kopplas till vårdskador och patientrisker – och hur det skapat en väg för olämpliga läkare att jobba vidare tack vare bristande information till sjukhus och vårdcentraler.

• Granskningen ledde till starka reaktioner, och ansvariga politiker och tjänstemän gjorde nya utfästelser om att täppa till säkerhetsluckorna. Granskningen sammanföll också med att regionerna och landstingen lanserade en ny satsning på att under två års tid göra sig oberoende av inhyrd personal.

Tre år senare undersöker vi nu vad som hände med alla ambitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.