Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så blev domen efter dödsolyckan i Slättåkra

Uppdaterad
Publicerad

Den rattfulle föraren i 50-årsåldern döms för att ha orsakat Slättåkraolyckan i somras, där två människor miste livet. Han döms till 2 år och 9 månaders fängelse. Han ska även betala 395 000 kronor i skadestånd till anhöriga.

Mannen döms vid Halmstads tingsrätt för samtliga sex åtalspunkter, däribland två fall av grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Olyckan inträffade i slutet av augusti förra året på Oskarströmsvägen i närheten av Slättåkra, Halmstads kommun.

Dödsolyckan i Slättåkra

Över två promille alkohol i blodet

Mannen ska ha kört i 135 kilometer i timmen på en 70-väg när han i en kurva kom över på fel sida och fick möte med barnfamiljen. Mannen hade 2,19 promille alkohol i blodet.

I olyckan omkom mannens fru, som satt i passagerarsätet, och en femårig flicka som färdades i den mötande bilen.

Mannens skyller på att frun tog tag i ratten

Mannen har erkänt att han körde full och med falskt körkort. Däremot har han nekat till att han orsakat dödsolyckan. Under rättegången tidigare i mars förklarade han att krocken inträffade för att hans fru tog tag i ratten under färden.

Tingsrätten ser inte detta som särskilt sannolikt utan bedömer att den dömde genom sin berusning och höga hastighet tappade kontrollen över fordonet i kurvan.

Åklagaren yrkade på minst tre års fängelse medan försvaret ville ha ett och ett halvt års fängelse.

Se videoklippet om hur olyckan ska ha gått till:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Slättåkra

Mer i ämnet