Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har hängt som ett orosmoln över oss”, säger en lättad Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg. Foto: Fredblad Arkitekter/TMRW

Så blir framtiden för Västerport i Varberg – ny dom säger ja

Uppdaterad
Publicerad

Turerna kring Västerport i Varberg har varit många. Men nu har den nya stadsdelen fått grönt ljus i mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt.

Under onsdagen fick Varbergs kommun rätt att gå vidare med bygget av Västerport.

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har kommit fram till att det blir ett 50 meter högt hotell vid hamnen i Varberg och 500 bostäder.

Bygget av Västerport

Domstolen har till skillnad från mark- och miljödomstolen bedömt att detaljplanen inte kan anses medföra en påtaglig skada på kulturmiljön och riksintresset.

Hotellets placering cirka 300 meter från Varbergs fästning anses godtagbar trots att det, enligt domen, från vissa platser kan försvaga upplevelsen.

Detaljplanen antogs 2021

Planerna började redan i slutet på 90-talet och 2014 beslutade fullmäktige att den nya stadsdelen ska kallas Västerport.

Sommaren 2021 antog kommunen en ny detaljplan för den nya stadsdelen.

Men i maj 2022 meddelade mark- och miljödomstolen i Vänersborg att den upphäver Varbergs kommuns detaljplan för Västerports första etapp efter att hembygdsföreningen Gamla Varberg överklagat.

Kommunen överklagade den domen till mark- och miljööverdomstolen som nu har avgjort ärendet – till kommunens fördel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Grimbeck och Pär Connelid från hembygdsföreningen Gamla Varberg är besvikna över domen. Foto: Ella Persson/SVT

Västerport

Planområdet utgör idag delar av Varbergs hamn. Detaljplanen möjliggör uppförande av cirka 500 bostäder med en genomsnittlig höjd av fem våningar.

Vidare möjliggör detaljplanen lokaler för centrumändamål, förskola, parkeringshus och en hotellbyggnad med cirka 250 rum. För hotellets högdel tillåter planen 14 våningar. Planområdet ligger i anslutning till riksintresset för kulturmiljövården; Varberg [N 13].

Källa: Mark- och miljööverdomstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Västerport

Mer i ämnet