Foto: SVT

Så summerar arrangören motorfestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Årets Wheels and wings bjöd inte på några rekord men arrangören ser det ändå som en lyckad tillställning.

Omkring 5 000 fordon och 15 000 besökare intog Falkenberg under motorfestivalen Wheels and wings i helgen. Det var något färre än upplagan 2017, då 17 000 besökte festivalen.

– Vi är ändå väldig nöjda med årets helg. Trots att det var färre besökare än vad vi hade hoppats på, säger Veronica Karlberg, ordförande för Warbergs Automobile Club som arrangerar Wheels and wings.

Nytt inslag

Enligt henne har arrangemanget flutit på ”otroligt bra” och årets nya inslag på festivalen, Burnout-tävlingen, blev en succé. Veronica Karlberg ser positivt på att något sådant gick att genomföra under ordnade former.

– Den var otroligt populärt och om man ser till de olyckor som hänt i övriga cruisingar beror det till stor del på att förarna lekt med sina bilar på vägarna, säger hon.

Polisen rapporter om en lugn helg även om en del fick omhändertas för fylleri.

– Alkohol kommer med alla evenemang och det är inget som kommer att försvinna. Så länge polisen är med och är synlig så minskar det, säger Veronica Karlberg.

Spikat datum för nästa år

Som tidigare år har en del kritiska röster höjts på sociala medier kring evenemangets miljöpåverkan.

– Bilarnas utsläpp kan vi inte göra något åt, men vi försöker kompensera på andra sätt. Bland annat köper vi utsläppsrättigheter, säger Veronica Karlberg.

Hon menar att arrangören genom det sätter press på  ”betydligt större miljöbovar” än Wheels and wings. Festivalen vill de fortsätta med och hjulen är i rullning för nästa års Wheels and Wings. Datum är redan spikat.

– Vi kör alltid tredje helgen i juli, så nästa år blir det inte förrän den tjugonde, säger Veronica Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.