• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ralf Lind, en av rektorerna på Andersbergsskolan. Foto: SVT

Efter skottlossning – bilen körde in på skolgård

Samtidigt som det pågick skottlossning på Andersberg i veckan hade fritids cirka trettio barn på skolan i närheten.
– De skrek ”de skjuter de skjuter”. Personalen rusade ut och drog in barnen som lekte på gården, säger Ralf Lind, rektor på Andersbergsskolan.

I tisdags blev en man skjuten i magen på Andersbergsringen i Halmstad. Skolan och fritids ligger ett stenkast från händelsen. Personal och barn ska ha sett flera personer hoppa in i en bil som sedan kört över skolans bakgård.

LÄS MER: Skottlossning i Halmstad – person skjuten

Bilen kört in på skolgård

Rektorn berättar att personerna som lämnade bilen skrek till människorna runt omkring.

–  De skrek ”de skjuter, de skjuter”. Personalen rusade ut och drog in barnen som lekte på gården. De som var kvar på fritids var runt sju och åtta år, säger Ralf Lind, rektor på Andersbergsskolan.

Enligt rektorn på skolan berättade personal att personerna i bilen stannade bilen då det är ett staket i vägen för att kunna forsätta köra.

Personerna i bilen lämnade då fordonet och sprang ut bland barnen på skolgården för att rymma.

– Tänk om staketet inte hade funnits? Då hade bilen kört rätt in i barnen kanske. Det bekymrar mig så klart väldigt mycket. Allt gick väldigt fort och jag tror inte barnen hann uppfatta allt i stunden. Personerna försvann väldigt snabbt, säger Ralf Lind.

Eleverna skärrade

Enligt rektorn stannade ett antal barn hemma dagen efter på grund av händelsen.

– Vissa barn hade sovit dåligt och varit oroliga och skärrade. Men vi har tät kontakt med föräldrarna och tror att alla barn är tillbaka nu, säger skolans rektor.

LÄS MER: Flera vittnen om skottlossning på Andersberg

Dagen efter skottlossningen hade personal möte om händelsen och pratade med klasserna om vad som hänt.

”Givetvis väldigt allvarligt”

Hur fortsätter ni skolverksamhet?

– Vi har haft kontakt med polisen och utefter det kommer vi bedriva verksamheten precis som vanligt. Viktigt att poängtera är att händelsen hade inget med skolan att göra utan det råkade hända i närheten, för nära, säger han och tillägger:

– Givetvis är händelsen mycket allvarligt men efter kommunikation med polisen kommer vi inte ta in några extra åtgärder mer än att finnas för barnen, säger Ralf Lind, rektor.

Skolan ligger intill vårdcentralen och har cirka 370 barn dagligen.

LÄS MER: Efter skotten i Halmstad: ”Var uppmärksam”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Halmstad

Mer i ämnet