I december tar nämnden beslut om förslaget ska utredas. Foto: Illustration

Sparförslag: Privat aktör kan få ansvar för badanläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott vill utreda om det skulle innebära en besparing för Varbergs kommun om badanläggningar skulle drivas av en extern aktör. Bakgrunden är de sparförslag på totalt 70 miljoner kronor som ska tas fram i kommunen inför 2021.

Förutom en utredning kring eventuella besparingar om en privat aktör tar över ska det ska även utredas om åtgärden skulle få effekter för de som besöker bad- och simverksamheten i kommunen. Det vill säga allmänhet, föreningar och skolelever.

I nuläget är utgångspunkten att Varbergs kommun fortfarande ska äga anläggningar och sköta teknisk drift.

– Vi behöver vara kreativa för att hitta sätt att bibehålla kvaliteten i vår verksamhet även under nya ekonomiska förutsättningar, säger Lena Språng, ordförande för kultur- och fritidsnämnden, i ett pressmeddelande.

Tillsvidareanställda får jobba kvar

I december tar nämnden beslut om förslaget ska utredas. Om driften ska läggas ut på en extern leverantör eller inte kommer först  att bli aktuellt för beslut under våren 2020.

De som är tillsvidareanställda i kommunens regi kommer i sådana fall att erbjudas samma förutsättningar hos den nya leverantören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.