Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar vår reporter Daniel Strömbäck om åtalet. Foto: SVT

Strävar efter att bli dömd – för att få bort bilstranden

Uppdaterad
Publicerad

”Det ska bli skönt att det nu blir avgjort en gång för alla”. Så säger mannen som strävar efter att själv dömas för brott mot terrängkörningslagen för att få bort bilarna på Skummeslövsstrand.

Nu delar dessutom en åklagare mannens uppfattning om att det är olagligt att köra bil på stranden, vilket har lett till att åklagaren åtalar mannen vid Halmstads tingsrätt.

I klippet berättar vår reporter Daniel Strömbäck om åtalet.

Vill förbjuda bilkörning på stranden

Bakgrunden är att föreningen Strandmiljö Laholm länge kämpat för att förbjuda bilar att köra på bilstranden i Skummeslöv.

Frågan har prövats i Mark- och miljööverdomstolen, utgången där resulterade i att Laholms kommun tvingades ta bort skyltning som hänvisar till körning på stranden. Kommunen har dock inte tolkat domen som att bilkörning ska förbjudas.

Polisanmälde sig själv

Därför valde en man från föreningens styrelse att få frågan prövad rättsligt vid tingsrätten. Han körde därför en vända på stranden, samtidigt som det hela dokumenterades av en annan från styrelsen.

Efter åkturen, polisanmälde de händelsen. Nu delar en åklagare föreningens uppfattningen om att det är olagligt att köra på stranden, därför åtalar hon mannen för brott mot terrängkörningslagen.

Det går alltså precis enligt mannens plan. Exakt vad som händer om mannen döms återstår att se, men kan innebära att domen blir prejudicerande.

Patrik Slimane, den åtalade mannen som körde på stranden i somras för att få sig själv dömd. Foto: Polisen

Hallandsposten var för med att rapportera om nyheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer