Två män frias av hovrätten för bilbränderna på Håsten. Foto: Lennart Benson.

Två män frias för bilbränderna i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

De två unga männen, som tidigare dömts av Varbergs tingsrätt för fyra av bilbränderna på Håsten, friades av hovrätten. Däremot döms båda för branden på Ica Hajen.

Männen, som är i 20- samt 17-årsåldern, dömdes förra året av Varbergs tingsrätts för fyra av bilbränderna på Håsten och för att ha satt eld på en chipshylla i en mataffär. Den äldste fick fem år och nio månaders fängelse och den yngre två års sluten ungdomsvård.

Den domen överklagades till hovrätten.

Bristande bevisning

Hovrättens bedömning är att det inte går att koppla de två männen till bilbränderna då utredningen inte kan visa att männen vid något tillfälle befunnit sig där bilbränderna inträffade.

Sänker straffen

Vad gäller branden i chipshyllan på Ica Hajen så var bedömningen av Varbergs tingsrätt att det var en grov mordbrand. Vilket hovrätten till viss del håller med om, men att det ska bedömas som mordbrand och inte grov.

Straffen sänks därför för de två unga männen. Den äldsta döms till två års fängelse och 17-åringen till sluten ungdomsvård i åtta månader för mordbrand. De ska även betala ett skadestånd på 217 000 kronor till livsmedelsbutiken för skadorna efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.