Ulrika kan inte förflytta sig själv – kommunen drar ner på personliga assistenter

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika kan inte förflytta sig ens från matbordet till TV-soffan i sitt eget hem och har personliga assistent vid sin sida under dygnets alla vakna timmar. Nu drar kommunen ner hjälpen med mer än hälften.

– Det är inte värdigt ett land som Sverige 2018, säger mamman Margareta Bengtsson.

Ulrika Bengtsson, 44, har en utvecklingsstörning sedan födseln.

Efter en stroke våren 2017 har dessutom nästan helt tappat talet och rörligheten. Hon är rullstolsburen och har i dag hjälp av personliga assistenter med alla förflyttningar såväl i som utanför hemmet.

Läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut är överens om hon har ett ”totalt hjälpbehov”.

Ulrika ”klarar inte att ta sig till eller från toalett, kan ej förse sig med mat, kan inte själv resa sig från liggande med mera”, skriver hennes läkare i ett intyg som SVT Nyheter Halland tagit del av.

Från 18 till 7 timmar per dygn

Två veckor innan jul fick Ulrika och hennes familj en oönskad tidig julklapp.

Socialnämndens beredningsutskott i Laholms kommun belutar att dra ner hennes personliga assistans från dagens i genomsnitt 126 timmars personlig assistans i veckan till i genomsnitt 48 timmar.

Ulrika Bengtsson, 44, har persnlig assistent i genomsnitt 18 timmar per dygn. Från årsskiftet drar kommunen ner till mindre än 7 timmar per dygn. Foto: SVT

Per dag blir det en neddragning från dygnets alla vakna timmar till mindre än sju timmar.

Bland annat ska hon inte längre har med sig någon när hon åker till sitt dagliga verksamhet där hon jobbar tre halvdagar i veckan.

Och i övrigt har kommunen utrett hennes hjälpbehov ner på minutnivå.

Överväger att själv betala

Familjen kommer att överklaga beslutet. Men innan det kan få en ny prövning ser föräldrarna två alternativ – anteringen får de själva rycka in och hjälpa till mer än de redan gör eller så får de själva betala för egna personliga assistenter.

Socialnämndens ordförande Knut Slettengren (M), vice ordföranden Majvor Persson (C) samt kommunens socialchef Christel Sundberg ställer inte upp på intervjuer om Ulrikas ärende.

De hänvisar till sekretessen, trots att SVT:s reporter har fått skriftlig fullmakt från mamma Margareta, som också är Ulrikas gode man, att de får prata om ärendet offentligt.

Socialchefen Christel Sundbergs enda kommentar ger hon i ett e-post till SVT Nyheter Halland:

”När socialnämnden tar beslut i olika ärenden och den enskilde inte är nöjd med beslutet har man alltid rätt att överklaga till högre instans och få sitt ärende prövat.”

I beslutet framgår också att kommunen vill att Försäkringskassan tar över ansvaret för Ulrikas personliga assistans eftersom hennes grundläggande behov överstiger 20 timmar i veckan. Men någon sådan utredning är ännu inte klar hos Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.