Mannen som misstänks för attacken på Peder skrivares skola för cirka ett år sedan lider av en allvarlig psykisk störning – enligt utredningen. Foto: SVT

Utredning visar: Misstänkt för attacken på Peder skrivares skola i Varberg led av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den 26-årige man som gick in beväpnad på Peder skrivares skola i Varberg led av en allvarlig psykisk störning. Det kommer en ny rättspsykiatrisk utredning fram till. Efter detta återupptas nu rättegången på tisdagen.

Det rättspsykiatriska utlåtande som lämnats in till Varbergs tingsrätt visar att mannen led av en allvarlig psykisk störning både vid attacken på gymnasieskolan för snart ett år sedan och nu. Det står också att han på grund av störningen har risk att återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

Åklagaren har tidigare yrkat på 12 års fängelse för mordförsök, grov mordbrand och försök till grov mordbrand. Utöver det kan han bli skyldig att betala skadestånd på nästan 1,4 miljoner kronor till 13 av de 17 målsäganden.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Rättegången fortsätter

Men efter att Varbergs tingsrätt beslutade att mannen måste genomgå en rättspsykatrisk undersökning som rättegången varit pausad i en månad och återupptas på tisdagen den 18 januari.

– Nu ska tingsrätten ta ställning till utredningen. Har man en allvarlig psykisk störning så blir det fängelseförbud, säger åklagare Henrik Kindlund.

Så gick skolattacken i Varberg till – här berättar vi hela händelseförloppet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet