53,6 miljoner kronor krävs tillbaka från företagare i Halland. Klicka på klippet för att se mer. Foto: Daniel Strömbäck/SVT Design

Vart tredje permitteringsstöd i Halland krävs tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Nästan vart tredje beviljat permitteringsstöd i Halland har fått återkrav. Totalt rör det sig om 53,6 miljoner kronor som krävts tillbaka från halländska företagare.

Morgan Gripson som driver ett städföretag i Halmstad missade en avstämning och kan nu tvingas betala tillbaka delar av sitt stöd, 173 931 kronor, vilket han menar är orimligt.

Utöver återkraven i länet har dessutom fem företag polisanmälts gällande misstänkt bedrägeri.

Tillväxtverket svarar att de måste förhålla sig till lagen, men håller med om att reglerna för återkrav är för hårda och begär att regeringen ändrar i lagen.

Coronaviruset i Halland

När en möjlig lagändring kan ske är dock oklart, och Tillväxtverket kan inte svara på om ändringen i så fall gäller även för retroaktiva beslut.

Klicka på klippet för att höra Morgan Gripsons kritik – samt Tillväxtverkets svar.

Orsaker till återkrav i Halland:

Totalt antal återkrav i Halland: 872

  • För mycket preliminärt stöd, slutavstämning (687 ärenden – 27 447 733 kr) En arbetsgivare som har fått preliminärt stöd är skyldig att betala tillbaka skillnaden mellan preliminärt stöd och slutligt stöd, om det preliminära stödet för en stödmånad har beräknats på en större arbetstidsminskning än sagt.  
  • Aktieutdelning  (58 ärenden – 9 103 248 kr) Tillväxtverket bedömer att bolaget gjort en aktieutdelning som inte är förenlig med förutsättningarna för godkännande.  
  • Felaktig arbetstids- och löneminskning, slutavstämning (7 ärenden – 575 705 kr) T.ex där anställda inte gått ner i arbetstid – de har alltså inte korttidsarbetat. Det handlar också om ärenden där löner har sänkts alldeles för mycket eller där de har höjt lönen. Lönen ska sänkas enligt det intervall som anges i lagen.  
  • För mycket preliminärt stöd, slutavstämning samt felaktig arbetstids- och löneminskning, slutavstämning (11 ärenden – 2 505 070 kr)  
  • Frivilligt återkrav (1 ärende – 81 246 kr) Bolaget har valt att återbetala stödet utan att Tillväxtverket har tagit ett sådant beslut.  
  • Fördjupad kontroll: ekonomiska svårigheter (2 ärenden – 1 806 259 kr) T.ex. sökanden kan ha lämnat uppgifter att företaget har ekonomiska svårigheter som vid kontroll visat sig inte stämma.  
  • För mycket preliminärt stöd, slutavstämning samt fördjupad kontroll: ekonomiska svårigheter (1 ärenden – 497 909 kr)  
  • Fördjupad kontroll: övrigt (3 ärenden – 203 530 kr) Övriga förutsättningar där bolaget enligt lagen om korttidsarbete har lämnat uppgifter som vid kontroll visat sig inte stämma.  
  • Fördjupad kontroll: avtal (1 ärende – 443 413 kr) Bolaget bedöms inte uppfylla förutsättningarna gällande avtal och har lämnat oriktiga uppgifter eller på annat sätt förorsakat att stöd lämnats felaktigt.  
  • Försenad avstämning (1 ärende – 50 285 kr)  
  • Uppgift saknas (96 ärenden – 10 472 818 kr)  
  • Övriga oriktiga uppgifter (3 ärenden – 251 967 kr) Bolaget har enligt lagen om korttidsarbete lämnat uppgifter som vid kontroll visat sig inte stämma.  
  • Övriga oriktiga uppgifter, samt fördjupad kontroll: avtal (1 ärenden – 115 946 kr)

Källa: Tillväxtverket. Statistik fram till 23 juni 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet