Se Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft svara på kritiken mot Kolla vård- och omsorgsboende. Foto: SVT

Vardagachefen medger: ”Verkligen inte Vardagastandard här på Kolla”

Publicerad

Elva personer dog och många fler smittades. Nu framkommer det i en revisionsrapport att vårdbolaget Vardaga bröt mot flera punkter i avtalet med Kungsbacka kommun. Vardagas regionchefen Gertrud Öjetoft medger att Kolla äldreboende inte hållit den standard man utlovat.

I slutet av 2020 drabbades Kolla vård- och omsorgsboende av ett covid-utbrott där 23 anställda och boende på merparten av de sex avdelningarna smittades och flera dog.

Kungsbacka kommun beställde en extern utredning. Första delrapporten visar nu att personalen inte fått den utbildning som vårdbolaget utlovat i avtalet med kommunen och att det saknats rutiner för att dokumentera och följa upp arbetet.

Coronaviruset i Halland

I klippet ovan ser du Vardagas regionchef Gertrud Öjetoft svara på kritiken från utredningen.

Veckovisa avstämningar

Andra kvalitetslöften till kommunen, som att servera trerättersmåltider på helger och ha palliativa ombud, har heller aldrig införts.

Vardaga driver flera boenden i Kungsbacka kommun och ska nu göra veckovisa avstämningar med kommunen om vilka förbättringsåtgärder som görs.

Hravn Forsne (M), ordförande i nämnden för vård och omsorg, är besviken på vårdbolaget. Se intervjun här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet