Vindkraftverken beräknas tredubblas i Halland

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har antalet vindkraftverk i Halland mer än fördubblats. I topp ligger Laholm, som är en av Sveriges vindkraft-tätaste kommuner.

För drygt tio år sedan fanns det knappt 100 vindkraftverk i Halland. I dag finns det över 200 stycken men hur många vindkraftverk som finns i varje kommun varierar. I Kungsbacka finns det endast fyra stycken och både där och i Hylte menar man att intresset från företag som vill etablera vindkraft är svalt. Halmstad har mindre yta för vindkraft på grund av flygplatsen och regementet.

I Laholm däremot har intresset för vindkraft funnits länge, både från företagen och politiken. Men i efterhand hade kommunen önskat att den stora vindkraftssatsningen inte bara skulle innebära att Laholm var med och bidrog till förnybar energi utan att det även skulle leda till fler jobb.

Val 2014: Västsverige

– Det fanns ett löfte, när vi drog igång den här stora vindkraftsatsningen, någonstans 2005-2006, att det skulle etableras en produktionsanläggning för vindkraft i kommunen. Vilket inte blev fallet, säger Thomas Jönsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Mer vindkraft i Halland är på gång. Om några år så beräknas det stå drygt 600 vindkraftsverk i länet, men i Laholm så börjar snart ytan ta slut.

– Det finns inte fler områden som vi gör en bedömning av att de är bebyggningsbara. Då blir det för tätt, säger Thomas Jönsson.

Hur ser du på det?

– Det är egentligen att om Sverige vill fortsätta att utöka produktionen av grön energi så är det ju andra kommuner som måste ta sitt ansvar i detta avseendet. Vi har tagit vårt ansvar, vi är definitivt en väldigt stor producent av grön energi.

Men åsikterna om vindkraften går isär.

– I början var det grannt att se ut åt åkrarna med vindkraftverken. Men det har ju nästan blivit för mycket, Man ser ju nästan bara propellrar i horisonten, säger Johnny Adolfsson, boende i Hishult utanför Laholm.

– Man måste ju satsa på förnybar el när man lägger ner kolkraftverk och dylikt. Då måste man ha något nytt att komma med, säger Bob Hansson i Hishult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014: Västsverige

Mer i ämnet