Fyra män döms nu till långa fängelsestraff för det drygt fyra år gamla mordet på 22-åriga Younes i Helsingborg. Foto: Johan Nilsson/TT

24 skott dödade Younes, 22 – flera döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan sköts 22-åriga Younes ihjäl i Helsingborg. Ett oskyldigt offer som blev fallet för flera tungt kriminella personer i Skåne. Nu döms fyra män till långa fängelsestraff.

Det är över fyra år sedan som 24 skott avlossades mot Younes som satt i en bil utanför sin flickväns bostad i östra Helsingborg. Den onsdagskvällen blev hans sista i livet.

Mordet har täta kopplingar till den organiserade brottsligheten i Helsingborg. Younes var själv inte en del av den organiserade brottsligheten – utan tros ha mördats för att markera mot en person i hans närhet.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Totalt stod sex personer, flera av dem tungviktare inom den kriminella världen i Helsingborg, åtalade för inblandning i mordet. Åklagarens trumfkort är knäckta krypterade chattar.

Flera döms till livstid

Helsingborgs tingsrätt godkände bevisningen som under fredagseftermiddagen dömde tre av männen till livstids fängelse. En fjärde som vid tidpunkten inte fyllt 21 får elva år och nio månaders fängelse.

– Det är bevisat fyra av de fem tilltalade har kartlagt målsäganden och hans dåvarande flickvän innan mordet, samt att de införskaffat både vapen och flyktfordon. Det är också bevisat att de hade planer på att mörda målsäganden redan före den 20 maj 2020, säger rådmannen Andreas Gustafsson.

En person frikänns för mordet.

Döms för planer på giftmord

Ytterligare en person döms till till 3,5 års fängelse för att ha planerat att giftmörda två kvinnor med koppling till Younes familj.

Att domen kommer fyra år efter att mordet skedde hur har det påverkat?

– I princip är all bevisning i någon form förflutet, här lite längre tid än normalt. Tiden kan ha påverkat vittnet och i viss mån även målsägande och tilltalades berättelser. Men åklagarens bevisning med krypterade chattar har funnit så det har inte skilt sig från ett normalt mål, säger Andreas Gustafsson.

Samtliga dömda i målet förnekar brott.

Younes familj har gett samtycke till att publicera hans namn och bild.

I videon nedan får du en sammanfattning av Adolfsbergsnätverket där två bröder i ledande position nu döms för mordet på Ragnvallagatan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen bedömer att nätverket har en stor påverkan på lokalsamhället på Adolfsberg, Drottninghög, Dalhem och Fredriksdal – hör mer om i klippet ovan. Foto: SVT/Polisen/Montage

TINGSRÄTTENS BEDÖMNING I RAGNVALLAMORDET

Totalt har fem personer dömts för att på olika sätt varit inblandad i mordet vid Helsingborgs tingsrätt.

Fyra av dem döms för att ha varit direkt inblandade i mordet på Younes. Tingsrätten dömde tre av dem till livstids fängelse och en femte till elva år och nio månaders fängelse, då han var yngre än 21 år vid gärningstillfället.

En person döms för att ha haft en mindre roll vid mordet och får sex månaders fängelse för skyddande av brottsling.

Ytterligare en person döms till tre år och sex månaders fängelse för att ha varit insider vid mordförberedelser mot två kvinnor.

En person frikänns helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Helsingborg

Mer i ämnet