Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Byggnaden är konstruerad som en lada för att passa in i landskapet på Bjärehalvön, säger Cecilia Lychou som är projektledare på NSVA. Foto: Simon Melin

Bolmens vatten ska bota bristen på Bjärehalvön

Publicerad

Bjärehalvön, sommar och bevattningsförbud har nästintill blivit synonymt med varandra.

Men snart är det förhoppningsvis ett minne blott när södra delen av halvön nu hämtar sitt dricksvatten från Bolmen.

Det är främst under de mest intensiva vår- och sommarmånaderna som problemet varit akut. Besökarantalet ökar, kranarna vrids på och grundvattnet sinar snabbt.

Samtidigt har kvalitén på vattnet varit för låg och nu är förhoppningen att problemen ska vara åtgärdade.

– Det ställs allt högre krav på dricksvattenkvalitén samtidigt som våra vattentäkter utsätts för allt större påverkan, säger Cecilia Lychou som är projektledare på NSVA.

Det är bland annat bekämpningsmedel som letat sig ner i marken och gett utslag vid mätningar.

Sjövatten istället för grundvatten

Hushållen på Bjärehalvön använder nästan dubbelt så mycket vatten under sommarmånaderna som genomsnittet i landet, enligt NSVA.

Den södra sidan av kommunen är nu ansluten till den småländska sjön Bolmen medan den norra delen fortfarande får sitt vatten från en lokal vattenproduktion.

– I och med inkopplingen får man en helt annan robusthet i systemet och en vattenkvalitet som ligger under de gränsvärden som finns, säger Cecilia Lychou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.